Poslije više od 40 godina Banjaluka dobija novi Urbanistički plan

Poslije više od četiri decenije, Banjaluka bi uskoro trebala da dobije novi Urbanistički plan koji će da definiše viziju budućeg razvoja grada.

Raspisivanjem međunarodnog tendera za izradu urbanističkog plana i izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu (ograničeni postupak sa pretkvalifikacijom) pokrenuta je procedura za izradu ovog stateškog dokumenta, na koji Banjaluka čeka godinama.

Gradski arhitekta Ivan Rašković podsjeća da je stari urbanistički plan izrađen je još davne 1975. godine i do sada je bio osnova za donošenje regulacionih planova.

-Urbanistički plan je strateški dokument prostornog uređenja kojim treba da se urede pravci budućeg razvoja grada za narednih nekoliko decenija. On treba da definiše novu, podsticajnu viziju budućeg razvoja ali i da očuva karakter koji ovaj grad ima – istakao je Rašković.

On je podsjetio da Savjet za izradu urbanističkog plana, u čijem radu učestvuju brojni stručnjaci iz zemlje i regiona, utvrdio opšte i posebne smjernice kojim će se izabrani ponuđač morati rukovoditi prilikom izrade ovog strateškog dokumenta.

-Sve smjernice vode u pravcu da budući Urbanistički plan prepozna Banjaluku kao regionalni centar i grad budućnosti ili kako se to kaže „smart city“  i „green city“. Takođe, da se očuva kulturni identitet grada i planiraju nove funkcije i sadržaji kojim će se unaprijediti urbani identitet, privredni kapaciteti, komunalna infarstruktura, saobraćaj, turistička ponuda i sve druge oblasti života na koje ovaj dokument direktno ili indirektno utiče- zaključio je Rašković.

Ukupna vrijednost raspisanog tendera je 500.000 KM, a svoje ponude zainteresovani ponuđači treba da dostave do 19. juna 2018. godine.