U Roterdamu prave puteve od reciklirane plastike umjesto asfalta

Holandski grad uskoro će početi da svoje ulice popločava recikliranim plastičnim bocama.

Novi materijal koji će se koristiti za pravljenje puteva je ekološkiji, brži za postavku i otporniji nego asfalt – tvrde u kompaniji VolkerWessels.

Proizvodnja asfalta godišnje ispusti u atmosferu preko 1,6 miliona tona CO2 pa bi upotreba novog materijala, koji inače podnosi temeprature od -40 do +80 C, značajno doprinijela kvalitetnijoj životnoj sredini, piše britanski Gardijan.

Izrada puteva od plastike mogla bi značajno da smanji vrijeme izgradnje. Naime, sva proizvodnja bi bila u fabrikama, odnosno, sekcije puteva bi se prefabrikovale i odnosile na mjesto ugradnje. Plastika je pritom lagana za transport i pogodnija za ugradnju nego asfalt.

Još jedna velika prednost plastičnih puteva je ta što su sekcije šuplje pa se u njih mogu polagati kablovi i ostale instalacije.

Ideja je još uvek u fazi razrade ali Roterdam je više nego spreman da bude prvi koji će isprobati novi materijal. Ukoliko se test faza pokaže uspješnom, plastični putevi bi mogli da počnu da osvajaju prvo region pa onda i cijeli svijet.

plasticni-putevi-02

Izvor – gradnja.rs