Banjaluka uskoro dobija urbane vrtove za uzgoj povrća

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci osniva poljoprivrednu zadrugu u okviru projekta “Urbana poljoprivreda” koji će se baviti organskom proizvodnjom jagodičastog voća i povrća te meda.

Planirano je zapošljavanje 100 osoba, a uzgoj povrća će se vršiti u gradu, po uzoru na evropske i svjetske metropole, piše portal Klix.

Planirana je proizvodnja malina, kupina, jagoda i plastenička proizvodnja povrća i pčelarstva. Plasman proizvedenih količina je osiguran ugovorom s hladnjačama. Ciljna populacija su mladi od 18 do 35 godina.

Projekt finansira Evropska unija, a implementira ga Međunarodna organizacija rada -ILO. Partnerske organizacije su Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Grad Banja Luka, Caritas Švicarske iz Sarajeva te nekoliko poljoprivrednih preduzeća.

“Ovaj projekt predstavlja prvi program uvođenja komercijalne certificirane organske proizvodnje jagodičastog voća i povrća u RS-u. Projekt ima ekonomski i socijalni značaj jer je planirano da se 100 osoba skine sa Zavoda za zapošljavanje i registriraju se kao komercijalna poljoprivredna gazdinstva. Blizu 20 korisnika će imati proizvodnju na oglednom dobru u Motikama, a 85 korisnika će imati proizvodnju na vlastitom zemljištu”, navodi se u Zahtjevu za dodjelu prostorija koji je fakultet uputio Gradu Banja Luka.

Zadruga bi trebala biti smještena u zgradi u ulici Motike kod broja 439. Riječ je o prostoru od 126,89 metara kvadratnih po cijeni od 44,41 KM mjesečno. U ovim prostorijama bit će, između ostalog, smještene radionice za košnice i druge pčelarske proizvode, sortirnica i pakirnica te hladna soba za pripremni smještaj proizvoda do isporuke.

Kako je saopšteno ranije s banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta, osnovna karakteristika Urbane poljoprivrede je lokalna proizvodnja hrane za lokalnu upotrebu – koncept koji osigurava: zapošljavanje stanovništva, kultivaciju gradskih i prigradskih površina, više hrane i zdraviju ishranu, povećanje ekonomske moći grada i stanovnika te jače veze među stanovnicima.

Tipičan način proizvodnje u urbanoj poljoprivredi je biointenzivna metoda kojom se na ograničenim površinama proizvode velike količine organske hrane.

U evropskim gradovima lokalne vlasti često podržavaju ovakve inicijative. Primjera radi, u Londonu je samo 2008. godine otvoreno blizu 1.500 lokacija za uzgajanje povrća, a u Parizu je 2013. pokrenuto petnaestak projekata urbane poljoprivrede jer je interes stanovnika da se bave ovom aktivnošću ogroman, kao i potražnja za tom vrstom hrane. Uzgoj se vrši čak i na krovovima zgrada.