Svjetlo u staklenoj boci

Ne čudi što brojni brendovi za opremanje prostora sada imaju industrijski izrađene lampe u formi staklenih boca. U jeku popularnosti projekata i načina uređenje “uradi sam” posebno su se isticale ručno izrađene lampe od starih staklenih boca. Njihova popularnost ne iznenađuje kada uzmemo u obzir koliko dobro mogu izgledati, poput unikatnog ukrasa kupljenog u prodavnici dekora.

Pored toga, tu je i taj nezamjenjivi osjećaj kada za nešto što nam je potrebno uložimo svoje ideje, kreativnost i uz minimalno ulaganje sami kreiramo proizvod čiji je rezultat neprocjenjiv. Zato se sljedeći put prije kupovine lampe sjetite da je i sami možete napraviti, a materijal potreban za to gotovo sigurno već imate u kući.

CI-SusanTeare_wine-bottle-pendant-lights-kitchen_4x3.jpg.rend.hgtvcom.1280.960

Postoji doza elegancije i jedinstvenosti u svakoj staklenoj boci. Ambalažnim staklenim bocama se posvećuje dosta pažnje, jer se proizvod u boci često zna izdvojiti upravo zahvaljujući kreativnom i privlačnom dizajnu staklene boce. Istinski ljubitelji kvalitetnog dizajna nerijetko će kao dio dekora postaviti praznu bocu koja se ističe svojom formom. Neke od njih privlače pažnju oblikom, bojom ili veličinom, a možete ih učiniti dijelom vašeg kućnog dekora u vidu osvjetljenja.

Najpopularnije su sigurne viseće lampe od boca, gdje se donji dio boce odsiječe kako bi se mogla unutar boce staviti sijalica, a kabl se provlači kroz grlo boce. Ovakve lampe se najčešće izrađuju od vinskih boca te se slažu u nizove ili postavljaju grupno. Jednostavne, a izuzetno efektne.

il_fullxfull.473203072_akwc

Pored toga, boce sa svjetiljkama, sijalicama ili svijećama se mogu slagati i u kalupe drvenih lustera, ali to su već obimniji projekti za iskusnije majstore.

Lampama s postoljem od boca i postavljenim abažurima se najviše možete igrati. Ovdje možete koristiti sve vrste boca, a posebno lijepo izgledaju boce od debljeg stakla, kao za viski na primjer. Abažur, takođe, možete sami napraviti ili koristiti abažur od druge lampe.

Kreiranje lampi od staklenih boca može biti zahtjevniji zadatak, ali rezultat je definitivno vrijedan truda. Međutim, ako niste dovoljno spretni s alatima, nemojte ovo raditi sami, posebno dio koji se tiče spajanja kabla i žica, a sječenje stakla svakako prepustite profesionalcima.

WineBottles_TeaLights_viaTheGreenHead.com

Na kraju, možda najatraktivniji efekat dobijete na najjednostavniji način, tako što bocu napunite lampicama za jelku. Ako želite sakriti kablove, možete na dnu ili sa donje strane izbušiti rupicu kolika je potrebna da biste ubacili lampice, a bocu dodatno ukrasiti šljokicama, crtežima, bojama… Ali čak i bez ovoga imaćete efektan dekor, posebno za vrijeme novogodišnjih praznika.

Kako napraviti visilicu od staklene boce

Za ultrapopularnu visilicu od staklene boce vam je potrebno grlo sijalice s kablom, sijalica i vinska boca.

Sa boce prvo uklonite sve reklamne naljepnice, a zatim krenite s kreativnim dijelom. Cilj je da se grlo sijalice ubaci u unutrašnjost vinske boce i da na taj način služi kao lampa. Donji dio boce morate odsjeći i to je definitivno najteži posao kod ove kreacije. Možete to uraditi sami posebnim nožem za staklo ili možete zatražiti pomoć kod stakloresca.

022615_1131_HowtoDIYHan3

Kada ste isjekli bocu, ubacite grlo u unutrašnjost, a strujni kabl provucite kroz grlo. Dvije žice koje vire iz kabla utaknite u za to predviđene rupe u grlu sijalice. Ovo je dio o kojem se bar posavjetujte s nekim iskusnijim.

Boca bi trebalo da bude isječena tako da ne pokriva sijalicu u potpunosti, jer ćete na taj način izbjeći “obojeno” svjetlo koje se dobija zbog boje boce. Ako ipak želite da vam svjetlost bude u boji, onda isijecite bocu tako da vam prekriva sijalicu.

Isječeni dio sijalice obavezno išmirglajte kako biste izbjegli posjekotine i povrede. Sada vam ostaje da odredite gdje ćete postaviti visilicu, na plafon ili stalak.

022615_1131_HowtoDIYHan1