Gradi se eko selo od plastičnih flaša

Reciklirane plastične flaše su ranije korišćene da bi se napravile održive kuće, ali ambiciozni novi projekat u Panami se nada da će koristiti sveprisutni moderni otpad da bi izgradili cijelo selo. Još je rano, ali ideja je da se prigodno nazove „Plastic Bottle Village“ („Selo od plastičnih flaša“) koje bi činilo između 90 i 120 kuća gde bi svaka imala izolaciju od hiljadu plastičnih flaša.

 

Projekat „Plastic Bottle Village“, inače zamisao kanadskog preduzetnika Roberta Bezeaua je trenutno u izgradnji na prostoru od 33,5 ha u džungli Paname. Prva faza je počela krajem 2015. godine, i samo je jedna jednospratna kuća do sada završena, iako se završetak još jedne dvospratne zamak-kuće približava kraju.

 

Bezeau je ranije predvodio pogon za recikliranje plastičnih flaša u Boca Del Toro u Panami, koji je sada zatvoren. Flaše prikupljene pod istom idejom se koriste za projekat „Plastic Bottle Village“ i najveći broj upravo baci lokalno stanovništvo od kojih se i prikuplja na nedjeljnom nivou.

 

Više od 10.000 PET (polietilen tereftalata) flaša, kakve se koriste za čuvanje bezalkoholnih pića, korišćene su za prvu kuću. Prema timu koji radi na projektu „Plastic Bottle Village“ negde između 10.000 i 25.000 flaša će se koristiti za svaku narednu kući.

 

Jednostavno rečeno, kuće su konstruisane tako što se prvo napravi čelični kavez, a zatim se on napuni sa plastičnim flašama, nakon čega se postavljaju električni kablovi i ostalo. Slojevi od betona pokrivaju mrežice pre nego što se postave prozori, krov, septička jama i sl.

 

U projektu „Plastic Bottle Village“ se navodi da upotreba plastičnih flaša dovodi do uštede i u vremenu i u troškovima, u odnosu na tipične lokalne materijale i tehnike. Firma takođe navodi da kuće na bazi plastičnih flaša imaju tako dobru izolaciju da klima uređaj nije potreban i da su otpornije na zemljotrese.

 

 

Kuće su trenutno dostupne u pretporodaji i dolaze u tri različita stila, a cijene se kreću od 149.000 do 300.000 $. Pored glavnog razvojnog projekta „Plastic Bottle Village“ takođe prikuplja sredstava preko kampanje GoFundMe za izgradnju obrazovnog centra, spavaonice i kafeterije na tom mjestu.

 

Izvor: gradjevinarstvo.rs/ gizmag.com