Najbolji savjeti za stilizovanje radijatora

RADIJATORI I ZIDOVI ISTE BOJE

Ako vam se ne sviđa izgled vaših radijatora, načinite ih neupadljivim tako što ćete ih ofarbati u istu boju koju imaju i vaši zidovi. Na ovaj način ćete radijator kamuflirati i biće daleko manje primjetan. Čak i sa posebno lijepim radijatorom, ako se nalazi u malom prostoru i bori se za pažnju sa drugim objektima u blizini, usklađivanje sa prostorijom učiniće da se cjelokupna šema osjeća mirnije. Za farbanje radijatora, idealno bi bilo da kupite boju koja je dizajnirana specijalno za unutrašnju stolariju ili metal.

 

 

 

DODAJTE POLICU IZNAD

Slijedite savjete vrhunskih stručnjaka koji su, umjesto da sakriju svoje radijatore, napravili korisnu dizajnersku karakteristiku dodajući dekorativnu policu iznad njih. Možete isprobati sličnu stvar i dodati lajsnu po mjeri u nekom originalnom obliku po vašem izboru ili jednostavnu usku policu kako biste dosadan prostor pretvorili u korisnu površinu. Jedino o čemu biste trebali voditi računa jeste šta stavljate na vrh ovih polica. Sobne biljke, u ovom slučaju, svakako nisu pametan izbor.

 

 

SAKRIJTE GA IZA POKLOPCA

Ova opcija je idealna ako u svom domu imate ružan i neprivlačan radijator, ali i ukoliko imate malu djecu ili kućne ljubimce. Radijatori sa ravnim panelom su lijepi i tanki, tako da ih možete lako sakriti iza poklopca, a da ne zauzmu previše prostora. Poklopac ujedno čini i korisnu i praktičnu policu kada se jednom postavi, a uvijek možete odabrati neki poseban izgled ili kitnjaste dodatke na panelu sa ventilacijom na prednjoj strani. Ni ovdje ne morate da trošite bogatstvo jer su poklopci radijatora uglavnom izrađeni od šperploče pa su i prilično jeftini. Ukoliko odete korak dalje i ofarbate ih u boju vaših zidova – vaše oko će ih jedva i primjetiti.

 

 

PRIUŠTITE SEBI NEKI LJEPŠI MODEL

Ako vaš budžet to dozvoljava, a ujedno se nalazite u prostoru iz perioda koji je prikladan za ovaj stil, slobodno zamjenite svoje zastarjele ili neprivlačne radijatore onima od livenog gvožđa. Pametan ventil sa drvenom ručkom bio bi šlag na torti. U stvari, ljupki tradicionalni radijator može biti toliko privlačna karakteristika u prostoru da uopšte i ne mora da bude sakriven. Postoji mnogo opcija za zgodne radijatore od livenog gvožđa, a slobodno isprobajte i tanke modele pune visine.

 

 

NAPRAVITE UDOBNE KLUPE ZA SJEDENJE

Ukoliko imate lijep prostor oko prozora ili neko posebno udubljenje u nekom zanimljivom uglu doma, zaista je korisno, toplo i udobno imati tapaciranu klupu za sjedenje ugrađenu preko radijatora, a to ujedno ne predstavlja komplikovan posao za stolara. Samo treba da izaberete dizajn ventilacionog otvora za prednji dio i nabavite neki lijep i udoban jastuk za sjedište. To je divan način da manjoj prostoriji obezbjedite dodatna mjesta za sjedenje – posebno onoj sa lijepim pogledom. U kuhinji ili trpezariji takođe možete da napravite klupu sa malim stolom kako biste više uživali tokom jela ili ispijanja kafe.

 

 

KUPLJENI ILI RUČNO IZRAĐENI KONZOLNI STO

Konzolni sto iznad radijatora je sličan rješenju police za radijator, ali obično je malo dublji a njegove prednje noge dodatno umanjuju radijator i obezbjeđuju dovoljno mjesta za skladištenje nekih manjih stvari. Ovo omogućava da vrh bude korisniji kao pravi sto. U uskim hodnicima gdje je prostor na prvom mjestu, dizajn konzole iznad radijatora je pravi način, tako da površina postaje mjesto gdje ostavljate poštu i ključeve od stana. Sa ogledalom iznad, odjednom postaje idealno predsoblje, a u dnevnim sobama, konzola iznad radijatora je odlično mjesto za ukrasne predmete, lampe i ramove za slike.