Kako da ostanete zdravi i u kondiciji i tokom zime

PIŠE dr Jelena Bogdanić, ZTC Banja Vrućica, Teslić

Pred nama je zima, kako mnogi meteorolozi predviđaju, duga i hladna. Iako je pred svaku zimu aktuelna tema održavanje kondicije i zdravlja, bitno je još jednom napomenuti važnost fizičke aktivnosti u cilju zadržavanja zdravlja i dobrog raspoloženja.

Znamo da je kretanje osnovni izvor dobre energije za svakog od nas. Ljudsko tijelo predviđeno je za kretanje, a ne za cjelodnevno sjedenje. Svaki mišić našeg tijela mora obavljati svoju osnovnu funkciju, kako bi tijelo kao cjelina moglo savršeno funkcionisati. Bol u tijelu je posljedica disbalansa u harmoniji savršenog funkcionisanja našeg tijela. Pokret je osnovni terapijski agens u liječenju boli u fizikalnoj terapiji.

Šetnja krijepi duh i tijelo.

Važno je da hodate u prirodi. Dok se stapate s prirodom, udišete svjež vazduh, lakše se oslobađate stresa. Važno je pravilno šetati. Opustite tijelo, krećite se umjereno brzo (3-4 km/h), dišite duboko i lagano i pritom pustite da vam se ruke klate pored tijela, jer na taj način pojačavate prečnik plućnog krila i dubinu udisaja. Najbolje je koristiti nordijske štapove, koji omogućavaju pravilan ritam pokreta ruku, a daju sigurnost starijim osobama pri kretanju. Svakodnevna šetnja do četiri km dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka dojke, raka debelog crijeva, dijabetesa, moždanog udara i utiče pozitivno na dobro raspoloženje i regulaciju krvnog pritiska.

Vježbajte tri puta sedmično, u periodu koji vama odgovara.

Izaberite sedam do deset vježbi koje su jednostavne, ali sistematski obuhvataju segment po segment tijela, i ponavljajte ih po 10 puta. U toku vježbanja nemojte zaboraviti da pravilno dišete. Osobe koje imaju bol u kičmi mogu raditi vježbe za onaj dio kičme koji je bolan i tada je preporuka da se vježbe rade svaki dan, ujutro, nakon ustajanja iz kreveta.

Posjetite saunu jednom nedjeljno.

Sauna je prirodan i veoma koristan način čišćenja organizma od svih vrsta toksina, pomaže u otpuštanju stresa, čisti i podmlađuje kožu, poboljšava cirkulaciju krvi. Preporučujem infracrvenu ili finsku saunu.

Jednom nedjeljno idite na plivanje.

Plivanje treba upražnjavati tokom cijele godine, jer je to najbolji način za održavanje kondicije, pravilan razvoj svih mišića, opuštanje poslije stresnih situacija i očuvanje zdravlja. Moj savjet je da kombinujete saunu i plivanje.

Unosite dovoljne količine tečnosti, a jedite češće, ali manje obroke.

U zimskim danima veoma je bitno unositi vitamin C, koji je najjači antioksidans među vitaminima. On se nalazi u svježem voću i povrću (narandža, limun, šipak, višnja, crni ribiz, kupus, paprika…). Povećava otpornost organizma prema virusnim i bakterijskim infekcijama, vrlo je efikasan kod bolesti disajnih puteva.

Uključite se u neki vid rekreacije – aerobik, zumba, rekreativno bavljenje nekim od omiljenih sportova, plesna škola, folklor i sl.

Ova aktivnost ne samo da je bitna zbog održavanje forme našeg tijela, nego je još bitnija u danima kada smo zbog hladnoće i vremenskih uslova prinuđeni da više vremena provedemo u zatvorenom, jer imamo momenat druženja i socijalizacije sa drugim osobama.

Nemojte raditi vježbe niti plivati i posjećivati saunu punog stomaka.

Mora proći bar jedan sat od obroka da biste se uključili u neke aktivnosti.

Za vaše zdravlje i dobro raspoloženje dovoljno je da prihvatite bar jedan od navedenih savjeta, ali da ga upražnjavate redovno. Neka nam zima ne bude opterećenje, učinimo je srećnijom i zdravijom.