Ergonomska stolica – primjer postmodernog dizajna nameštaja

Ekstrem stolica je dokaz da funkcija, boja i igra mogu biti stavljene u službu ergonomije.

Ekstrem nije samo jedna više obična stolica – to je samostalni objekat koji predstavlja jedan od prvih norveških postmodernih dizajna. Iskustvo sjedenja koje se može opisati kao “neuobičajeno” dovelo je u pitanje pomalo dosadne ideje skandinavskog dizajna na koje smo već navikli.

 

Zato se ova vesela stolica može posmatrati kao djelo dizajnera Terje Ekstrøma koji je dao važan doprinos novoj vitalnosti i nezavisnosti norveške dizajnerske scene 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, kada su se uostalom i desile najznačajnije kulturne i društvene promjene.

Stvoriti jedinstvene proizvode koji u isto vrijeme odišu inovacijama ali i inspirišu kreativnost, kako u radnim prostorima tako i u domovima širom svijeta, nije nimalo laka stvar. Varier kompanija koja stoji iza projekta vjeruje da se zaista može živjeti zdravije (i održivije) samo ako se potrudimo da budemo u ravnoteži. I to onoj koja se nalazi na pola puta između stabilnosti i kretanja.

 

Njihova raznovrsna kolekcija ergonomskih stolica (kojoj pripada i Ekstrem) odražava posvećenost dizajnu koji je usredsređen na čovjeka, i kojoj se prije svega fokusira na svakodnevne potrebe ljudi. U tom smislu i ovaj veseli dizajn besprjekorno koristi čelični okvir prekriven mekom pjenom i vunenim pletenim presvlakama po mjeri. Pletena od jedne neprekidne niti, ova tkanina bez napora pruža elastičnost koja je neophodna kada se uklopi u primamljiv i razigran organski oblik stolice.

Pletena tkanina je mekana i prozračna i dodatno ima prelijep klasični kvadratni uzorak, a kao što i sami možete vidjeti – dolazi u nevjerovatno privlačnim nijansama koje se lako mogu uklopiti u gotovo svaki enterijer.