5 načina da uredite dom u boho stilu

Ako nikada niste imali dovoljno hrabrosti da uredite dom u boho stilu, onda bi 2019. godina mogla biti prava godina za to, jer je boho ponovo u trendu. Boho stil karakteriše pronalaženje onoga što je jedinstveno, zabavno, zanimljivo, umjetničko i opušteno.

Na primjer, boho stil naglašava svijetle boje, složene printeve, jedinstveni namještaj i sve što prostor čini neobičnim. Zbog ovih elemenata ima jedinstveni izgled. Pogledajte niže da biste pronašli inspiraciju o tome kako da ovaj stil unesete u svoj dom.

Šarene tkanine na zidu

Jedan od ključnih pečata boho stila je hrabar i šareni uzorak na tkaninama. Oni pomažu da vaš prostor ima atmosferu slobode i dobrog raspoloženja.

Slika iznad pokazuje kako upotreba tih printeva i tekstura na neobičan način pomaže da se doda umjetnički osjećaj. Na primjer, možete objesiti jednu od tih tkanina na zid kao nekonvencionalno, slobodno umjetničko djelo. Takođe možete da vidite kako se ove smjele teksture i boje reflektuju u drugim dijelovima u prostoru, kao što su lampa, stolnjak i jastuk.

Rustika i svijetle boje za boho stil

Malo ljudi razmišlja da kombinuje boho izgled sa rustikalnim enterijerom. Međutim, to ima smisla. Boho izgled je nastao iz boemskog načina života 19. vijeka. Nekada je bio obilježen nekonvencionalnim načinom života za to vrijeme, životom posvećenim umjetnosti. Kao takvi, mnogi boemi živjeli su u tadašnjim umjetničkim četvrtima velikih gradova (Greenwich Village je jedan od najpopularnijih primjera).

Dakle, odabirom ili namjenski rustikalnog ili industrijskog enterijera, mogli biste efikasno stvoriti osjećaj onih davnih stanova umjetnika. Na slici iznad možete vidjeti kako se takav izgled dobro uklapa sa svijetlim tonovima  u biljkama, knjigama, tepihu i čajniku za dodatnu boho vibraciju.

Namjerno neusklađen namještaj

Jedan od načina da dobijete upečatljiv boho izgled je da izaberete neuobičajene kombinacije namještaja. Tako ćete unijeti osjećaj nekonvencionalnosti slobodnog duha. Na slici možete vidjeti kako je takav izgled postignut kombinacijom standardnog kauča s rustičnim tkanim stolicama. Stolić za kafu nalik preokrenutoj korpi, tepih s uzorkom, izložene grede naspram uglađenih, tamnih zidova još više doprinose ovom stilu.

Šik upečatljiva tkanina

Jedan od lakših načina da uredite u boho stilu je da je izaberete jednu svijetlu i upečatljivu tkaninu kao fokusnu tačku u prostoriji. Dobar primjer je prekrivač na krevetu na slici iznad. Neutralne boje u ostatku prostorije pomažu da prekrivač lako postane fokus.

Nakon što napravite fokusnu tačku, možete dodati suptilne boho elemente po sobi. Na primjer minimalistički baldahin iznad kreveta je uobičajen elemenat u boho spavaćim sobama. Rustični ramovi sa malim umjetničkim elementima, kao i luster daju sobi neobičan izgled.

Nekonvencionalni namještaj

Još jedna ideja je dodati više nekonvencionalnih komada namještaja, kao na slici gore. Jer zauzima najviše prostora, namještaj uvijek postavlja ton prostora. Jedan od primjera je stolica za ljuljanje i ljuljaška na slici iznad. Ostali elementi kao što su viseća saksija i veliki jastuk na podu daju prostoru zabavan, opušten, slobodan osjećaj.

Kao što vidite, teško je propisati šta bi trebalo biti u boho prostoru, on je što je više moguće jedinstven. Tako da, možete kombinovati neke od gore navedenih ideja ili pronaći zabavne, umjetničke predmete u trgovini kako biste prostor učinili svojim i unikatnim.