Savjeti koji će vam pomoći da izaberete pravu posteljinu za spavaću sobu

Plahte na kojima spavate su intimni predmeti vašeg domaćinstva. Iako se možete potruditi da izaberete zabavan uzorak ili boju koja odgovara dizajnu spavaće sobe, na kraju dana vjerovatno ćete izabrati plahte na kojima se osjećate lijepo tokom noći, prenosi House Beautiful.

Iako može zvučati pretjerano, ali postoji nekoliko dobrih razloga zašto biste trebali redovno mijenjati posteljinu. I majica koju nosite često u jednom trenutku počinje izgledati istrošeno. Vidljivi znaci habanja te žutilo ili bljedoća su najočigledniji pokazatelji da su vaše plahte dostigle svoj vrhunac upotrebljivosti.

Ukoliko ste se odlučili na kupovinu nove posteljine, trebate uzeti u obzir kvalitet pamuka, iz koliko slojeva se sastoji posteljina te vrstu tkanja. Preporučuje se da tražite posteljinu koja je napravljena od pamuka s gustim tkanjem kako biste bili sigurni u otpornost samog platna.

Takođe, kada kupujete plahte trebate biti sigurni i u kvalitet konca. Jednoslojni konci su najčešće jaki i osigurat će da vaša posteljina bude dosta izdržljivija. S druge strane, konac koji se sastoji od više niti nudi samo prividnu snagu.

Iako se preporučuje da kupujete novu posteljinu svakih nekoliko mjeseci, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da produžite vijek trajanja posteljine koju već imate. Najmanje dva seta plahti koje ćete redovno mijenjati će razumljivo produžiti život svakog seta. Često pranje učinit će čistijim vaše plahte, ali također će ih vremenom učiniti blijedim.

Preporučuje se pranje plahte izmjenom hladnog ili toplog ciklusa, što pomaže u održavanju njene boje i elastičnosti. Nakon što ih operete i osušite, nemojte ih držati u plastičnim kutijama ili u ormarima, probajte ih ostaviti na neku od polica kako bi posteljina mogla “disati”.

(klix)