5 dvoraca u Vojvodini koji će vam oduzeti dah

Srbija ima brojne zamkove i dvorove od kojih je, na žalost, tek nekolicina njih sređena i koristi se u turističke svrhe.

Ukoliko vas put navede u Vojvodinu, bilo bi šteta ne obići bar neki od ovih pet dvoraca koji će vam svojom ljepotom oduzeti dan.

Dvorac Kapetanovo sa tužnom legendom

Ovaj dvorac je 1904. godine sagradio župan Botka Bela i on predstavlja primjer izrazite neogotičke arhitektonske koncepcije. Kapetanovo je, takođe, i rijedak primjerak “poljskih dvoraca” i pseudosrednjevijekovnih zamaka, piše Srbija.com.

A ukoliko ste ljubitelj neobičnih legendi, Kapetanovo će vam se još više dopasti. Naime, ono što ga čini veoma intrigantnim, jeste priča o “tajni plavog pramena”. Ide otprilike ovako: vlasnik dvorca je imao dvije ljubavi – ženu Emu i kocku.

Kada je zbog druge izgubio dvorac, Ema se popela na najvišu kulu, polila benzinom i zapalila. Tada su govorili da od nje nije ostalo ništa, pa čak ni pepeo. Samo jedan plavi pramen kose koji je dugo lutao, a po nekima, i dalje luta oko dvorca…

Dvorac Fantast

Okružen gustim zelenilom veličanstvene prirode, dvorac Fantast ili zamak porodice Dunđerski predstavlja pravi dragulj vojvođanskih ravnica.

Prepoznatljive kupole koje dominiraju okolinom i rustični izgled impozantnog zamka sa početka XX vijeka, čine ga omiljenim mjestom za zaljubljene.

Ako posjetite ovaj dvorac možete ići na jahanje, vožnju kočijom, u lov i ribolov…

Vladičanski dvorac u Vršcu

Vladičanski dvorac u Vršcu je dvorac-muzej. Građen kao rezidencija banatskih episkopa, on predstavlja važan spomenik kulture čiju posebnu vrijednost čine kapela iz 18. vijeka i izvanredan barokni ikonostas. Pored toga, čitava rezidencija je svojevrsna izložba rijetkih i vrijednih umjetničkih djela.

Dvorska biblioteka i veoma reprezentativan namještaj, samo su neke od vrijednosti koje Vladičanski dvor čine svojevrsnim muzejom.

Vladičanski dvor- remek-djelo vojvođanske prestonice

Ova impozantna građevina jedno je od najvrjednijih arhitektonskih djela u “Srpskoj Atini” i simbol Zmaj Jovine ulice pored koga dnevno prođe na hiljade ljudi. Ipak, on je uspio da i do danas ostane tajnovita palata za većinu građana.

Fasada Vladičanskog dvora je pored simbioze vizantijskih i istočnjačkih arhitektonskih elemenata, poprimila i elemente srpskih srednjovjekovnih manastira. Tako je nastala palata nesvakidašnjeg izgleda i jedinstvene ljepote.

Ispred dvora se nalazi spomenik pjesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju, a u blizini je i čuvena Dunavska ulica. Sada znate gde da se uputite kada sljedeći put posjetite Novi Sad!

Kaštel – dvor na kome je svirao Franc List

U avgustu 1820. godine, nadomak grada Zrenjanina, podignut je dvorac pod nazivom “Kaštel”. Na otvaranju velelepnog zamka građenog u engleskom stilu‚ prisustvovao je tadašnji “crème de la crème” društva ali i čuveni dirigent i kompozitor Franc List.

Ovaj magičan zamak danas je hotel koji odiše autentičnim ambijentom inspirisanim aristokratskom prošlošću. Mješavina modernog i srednjovjekovnog dizajna, izolovanost od gradske buke i umirujuća ljepota vojvođanske prirode, učiniće da se na ovom mjestu potpuno opustite i vratite u neka davna vremena.

Pored toga, ovdje vas očekuju i najukusniji specijaliteti domaće kuhinje ali i aktivnosti poput lova i ribolova, obilaska čuvene “Carske bare” i šetnje Zrenjaninom.