ZANZIBAR DOMINO – Drugi najviši neboder u Africi

Studio Xcassia otkrio je planove za izgradnju komercijalnog Domino tornja, spiralnog nebodera na veštačkom ostrvu kod zapadne obale tanzanijskog arhipelaga Zanzibar.

Masivni multifunkcionalni kompleks sa površinom od 370.000 kvadratnih metara će postati drugi najviši neboder u Africi, kao i najveći hotel u istočnoj i centralnoj Africi. Dizajn kompleksa inspirisan je složenim dominama i sastoji se od 360 elemenata koji se svakim korakom izdižu sve više, do osmatračnice na samom vrhu.

 

Osnivač i direktor dizajna kompanije Xscassia Žan-Pol Kasija prokomentarisao je: „Prvi put sam skicirao Domino Tower u Parizu 2009. godine nakon što sam odigrao igru domina sa svojim sinovima i pokojnim ocem. Ovaj kompleks razvijam više od deset godina. Zgrada kombinuje prirodni matematički poredak i geometriju u prirodi sa čistim linijama i proporcijama koje simbolizuju rast, napredak i slobodu. Ostaje samo pronaći investitora i mjesto za oživljavanje projekta.”

Kompleks Zanzibar Domino već je zainteresovao tanzanijsku grupu AICL i kompaniju Edinburg Crowland Management, koja je sa Xscassiom potpisala ugovor za dalji razvoj projekta, ali je u početku planirano da se Domino Tower nalazi u Vijetnamu ili Saudijskoj Arabiji.

Neboder Zanzibar Domino biće važan element u razvoju turističke atrakcije u Tanzaniji. Za razvoj će trebati vještačko ostrvo površine 20 hektara i dužine 4 km. Opsežni master plan uključuje razonodu, zabavu, maloprodaju i smeštaj, ostrvsko odmaralište sa golf terenom i kapelu za venčanja. Sam toranj ima 560 apartmana, kao i hotele sa 5 i 6 zvjezdica sa spa centrima.

Zanzibar Domino, prvi zaista ikonični neboder za razvoj turizma u Africi, takođe će biti važno središte za zabavu, kulturu i konferencije. Sposoban je da obezbijedi širok spektar programa za upotrebu tokom cijele godine.

Moj enterijer