Moderne kuhinje – savršena ušteda prostora

Volimo moderne kuhinje baš zato što one imaju sposobnost da se pobrinu za nedostatak prostora unutar doma, te da iskoriste svaki svoj raspoloživi centimetar. Urbani stanovi su uglavnom mali, a njihovo opremanje u velikoj mjeri zavisi od raznih pribora, alata, organizatora i svih ostalih elemenata koji ulaze u dizajn standardne kuhinje. Ali, kako sve te elemente držati na jednom malom prostoru, a da pritom sve djeluje elegantno i praktično?

 

Elegantni kuhinjski ormari bez ručki

Moderne kuhinje karakterišu čiste, ravne linije lišene ikakvih ukrasa, ili bar nastoje da ih ima što manje. U tom smislu, idealne su čuvene neutralne palete boja, gdje se obično ističu ormari sa pločastim vratima bez uobičajenih ručki. Na ovaj način stvara se nesmetan protok kroz kuhinju, a ujedno je njihov jednostavan dizajn savršen u kombinaciji sa reflektujućom pozadinom i (obično) ugradnim osvjetljenjem.

Dvobojni dizajn ormarića

Ormarići u dve boje su ovih dana izuzetno popularni u dizajnu kuhinja i najbolje funkcionišu u modernom rasporedu. Takve kuhinje obično uparuju nijanse bijele sa zelenim ili plavim ormarićima koji na taj način postaju savršeni horizontalni okviri za vizualno produžavanje prostora.

 

Uravnotežena stolarija

Moderan dizajn kuhinja uključuje osnovne ormare od drvenog furnira i zidne ormare završene oplemenjenom bijelom ivericom. Drvo, u stvari, omekšava bijelo u kuhinji i dodaje prostoru malo topline. Ručke su minimalne i horizontalne, što opet podržava jednostavnost dizajna.

 

Drveni elementi na sve strane

Iako mnogi ljudi žude za bojom u svojoj kuhinji, drveni elementi takođe mogu biti ona sirova i neočekivana pokretačka snaga svake moderne kuhinje. Ključ u korišćenju uglađenih drvenih površina jeste da sve izgleda ujednačeno i namkerno. Primjera radi, ako se odlučite za drvene ormariće, obavezno ih uparite sa još jednim drvenim elementom – kuhinjsko ostrvo ili radne ploče mogu biti idealni za tako nešto.

 

Otvoreni raspored kao najbolji izbor

Baš kao što je slučaj sa bijelim kuhinjama koje se često koriste u modernom stilu, otvoreni raspored je još jedna opcija koju bi valjalo razmotriti. Ovakve kuhinje su nenametljive i sofisticirane, one kao da se ulivaju u susjedne prostorije, pa samim tim sa njima sve djeluje “protočnije” i opuštenije.