15 zanimljivosti iz života slavnog arhitekta Le Corbusiera

Charles Edouard Jeanneret Gris poznatiji kao Le Corbusier bio je arhitekta i urbanista, ali vajar, pisac i slikar, te kao osnivač slikarskog pravca purizam.

Le Corbusier je i danas kontroverzna ličnost. Neki hvale genija koji je stvorio Idealni grad – sa stambenim mašinama u zelenilu za desetine hiljada ljudi u Marselju ili Berlinu (po ugledu na te građevine nastao je i Novi Beograd). Drugi ga cijene zbog univerzitetskog grada u Parizu, Ministarstva prosvjete u Rio de Žaneiru ili administrativnog i kulturnog centra u Čandigaru u Indiji. A njegovi kritičari? Za njih je zvijezda arhitekta bio loš čovjek koji je uz to bio blizak ekstremno desnih partija.

U nastavku 13 zanimljivosti o njemu koje do sada možda niste znali.

1. Le Corbusier je opsesivno čuvao svako pismo, crtež i fotografiju za buduće naraštaje.

2. Godine 1946. otputovao je u Princeton u New Jerseyju gdje je upoznao Alberta Einsteina.

3. Le Corbusier i njegova arhitektura bili su prikazani na novčanici od deset švicarskih franaka, ali je novčanica redizajnirana prošle godine.

4. Godine 1936. putovao je u Brazil u nosaču aviona Graf Zeppelin, a put je trajao gotovo pet dana.

5. Tvrdio je da je nacrt urbanističkog plana Rio de Janiera izrađen iz aviona.

Ministarstvo prosvjete u Rio de Žaneiru

6. Unatoč projektiranju niza građevina koje su trebale biti izgrađene u SAD-u, realizirana je samo jedna: Harvard University-s Carpenter Center for the Visual Arts.

7. Do danas,njegov najskuplji rad ikad prodan na aukciji je ˝Femme˝, drvena skulptura iz 1962. Prodana je u Christie-s u Zürichu za 3.1 milijuna franaka.

8. Od 1918. pa nadalje, Le Corbusier je bio gotovo slijep na jedno oko, te je poznato da se prepirao kako bi njegov enaočale trebale biti u pola cijene.

9. U Argentini i Kanadi postoje ulice nazvane po Le Corbusieru.

10. Le Corbusier smatrao je da je njegova karijera prepuna neuspjeha. Kasnije u životu izjavio je poznatu rečenicu „život je uvijek u pravu, a arhitekt u krivu“.

11. Kad je njegov i ženin pas pas Pinceau uginuo, oderao ga je i uokvirio izdanje Don Kihota sa njegovom dlakom.

12. Godine 1934. Benito Mussolini ga je pozvao da predaje u Rimu.

13. Bio je oženjen manekenkom Yvonne Gallis, ali je godinama imao aferu sa švedsko-američkom nasljednicom Marguerite Tjader Harris.

14. Njegova filozofija dizajna bila je inspirisana matematičkim konceptima koje je koristio Leonardo daVinci, kao što su zlatni presjek i Fibonačijev niz.

15. Sprovod Le Corbusiera održan je 1965. u dvorištu palate Louvre.