Foster + Partners predstavili planove za novi grad u Indiji i izgledaju spektakularno

Novi glavni grad indijske države Andra Pradeš biće jedan od ekološki najodrživijih gradova na svijetu. Renomirana arhitektonska firma Foster + Partners predstavila je masterplan za grad Amaravati, koji će postati novi administrativni centar države u Južnoj Indiji.

Smješten na obali rijeke Krišna, grad Amaravati će se prostirati na 215 kvadatnih kilometara, a za njegov izgled, kao i dizajn ključnih administrativnih građevina, biće zadužena ova poznata britanska firma.

Grad će biti jasno organizovan oko “kičme” koja će se protezati kroz centralni dio grada. Pet kilometra dugačka i kilometar široka, ova zelena zona će sadržati upravni kompleks sa upečatljivom zgradom Skupštine u svom centru.

Vijugava jezera protezaće se cijelom dužinom kompleksa. Čak 60% ove zone činiće zelenilo i voda, a biciklističke staze, putevi za električna vozila i vodeni taksi, ponudiće ekološki način transporta.

Okružena jezerom u srcu zelene oaze, nalaziće se zgrada Skupštine sa 250 metara visokim krovom i masivnom nadstrešnicom koja će pružati zaštitu od sunca i obezbijediti da hladan vazduh ulazi u zgradu.

Smještena u blizini, zgrada Vrhovnog suda biće prekrivena stepenastim krovom čiji je izgled inspirisan tradicionalnim indijskim stupama. Masivan krov pružiće i ovoj građevini prirodnu ventilaciju.