10 stvari koje treba da držite podalje od kreveta

Je li vam poznat osjećaj kada ulazite u spa centar? Tiha muzika, opuštajući dekor … to je okruženje koje je pažljivo osmišljeno kako biste se osjećali opušteno. Takva atmosfera poželjna je i u spavaćoj sobi. Ne sugerišemo da trebate trošiti vrijeme i novac pretvarajući svoj dom u spa, ali postoji nekoliko stvari koje možete izbjeći u spavaćoj sobi kako biste osigurali prostor savršen za opuštanje i spavanje.

Doktorica Heather Gunn, docent na Univerzitetu Alabama i klinički psiholog koji se bavi medicinom spavanja, dala je nekoliko uputa o predmetima koji mogu spriječiti ili umanjiti zdrav san.

Evo 10 stvari kojima nije mjesto u blizini kreveta:

Telefoni

Vjerovatno ste to već čuli, ali ponovićemo – telefone držite podalje od kreveta iz više razloga. Plavo svjetlo sa ekrana može poremetiti ritam spavanja, jer drži mozak budnim. Uostalom, kada vam je mobitel u blizini, znači da ćete ga lakše upotrijebiti za besciljno surfanje internetom. Isto važi i za tablete i laptope.

Televizori

Žao nam je, televizori su takođe prilično velika smetnja za optimalni san – pogotovo ako volite maratonsko gledanje serija. Istraživanja iz 2017. godine pokazala su da ljudi koji dugo gledaju televiziju imaju 98 odsto veću vjerojatnoću da pate od slabog sna nego osobe koje je ne gledaju satima.

Neka eterična ulja

Možda već upotrebljavate eterična ulja na različite načine u vašem domu, za čišćenje ili samo ugodan miris. Ipak, pazite na one koje unesete u spavaću sobu. Neka eterična ulja povećavaju fokus i performanse, stoga nisu poželjna u spavaćoj sobi. To su ulja jasmina, limuna, ružmarina i metvice.

Gadgeti za praćenje fitness aktivnosti i spavanja

Takvi uređaji bi mogli uzrokovati probleme sa spavanjem, pogotovo ako ste zabrinuti zbog onoga što pokazuju. Baš i nisu pouzdani kada je u pitanju ispravno praćenje stanja sna.  Ako se osjećate odmorno kada se probudite i dobro tokom dana, nema potrebe za takvim uređajima.

Stari jastuk

Jastuci mogu igrati veliku ulogu u kvaliteti spavanja, što nesumnjivo znate ako ste se ikad probudili s bolom u vratu nakon spavanja na neudobnom hotelskom jastuku. Dakle, odaberite one visoke kvalitete i prilagođene vašem stilu spavanja. Možete kupiti jastučiće dizajnirane za osobe koje spavaju na boku, leđima ili stomaku, kao i jastuke za specifične zdravstvene tegobe poput alergija ili apneje za vrijeme spavanja.

Sat

Digitalnom satu sa ekranom ili bilo kojoj vrsti sata sa svjetlom nije mjesto na vašem noćnom ormariću, jer takvo svjetlo može ometati spavanje. Analogni sat je možda u redu, osim ako niste neko ko pati od nesanice jer bi prisutnost sata mogla izazvati tjeskobu. Ako apsolutno morate imati sat u spavaćoj sobi, držite ga podalje od noćnog ormarića i kreveta, tako da vam svjetlo i zvuk ne smetaju. Rano buđenje biće vam lakše ako budete morali ustati iz kreveta da biste ugasili alarm.

Hrana

Nemojte jesti u krevetu. Znamo da se s vremena na vrijeme svima dese ponoćni zalogaji, ali mirisi, mrvice i drugi ostaci hrane neprijatelj su odmora.

Nered

Iako je držati spavaću sobu u potpunom redu teško, jer se u njoj nagomilavaju stvari poput prljave odjeće ili nepročitanih časopisa, vrijedno je toga. Sobe koje su čiste, mirne i jednostavne idealne su za opuštanje, i psihičko i fizičko.

Mnogo posteljine

Dok vam slojevi pokrivača mogu pomoći da se osjećate sigurno i udobno, mogli bi spriječiti zdrav san. Izbjegavajte velike i glomazne deke i dekorativne prekrivače napravljene od materijala zbog kojih bi vam moglo biti vruće, poput vune. Ako vam posteljina uzrokuje pregrijavanje, biće vam teško da zaspite. Odaberite laganu posteljinu, u slojevima koji se lako uklanjaju i usredotočite se na održavanje svježeg prostora za spavanje.

Sve što izaziva previše razmišljanja

Sve u svemu, Gunn savjetuje da što je više moguće, trebate držati spavaću sobu bez smetnji, kao i materijala ili predmete koji mogu potaknuti intenzivne misli ili emocije. Sve što uzrokuje samoprocjenu, poput financijskih zapisa, opreme za vježbanje, opreme za rad poput kompjutera, ne bi trebale biti u vašoj sobi. Ako zbog nekog predmeta razmišljate o onom što ne radite ili što biste trebali raditi, on ne bi trebao biti u vašoj sobi, kao i sve što čini da se osjećate loše. Samo pozitivne vibracije u vašem prostoru za spavanje.

Naravno, nema svako dovoljno mjesta u svom domu da bi držao radni sto ili opremu za vježbanje van spavaće sobe. Ako apsolutno morate držati bilo koji od ovih predmeta u svojoj spavaćoj sobi ili pored kreveta, postavite jasne granice između vremena za rad i vremena spavanja. Pokušajte uspostaviti čvrstu rutinu spavanja.