Kako napraviti galeriju od omiljenih slika

galerija-na-zidu

Galerija slika je gotovo neizbježan dekorativni element modernog doma. To može biti galerija fotografija, umjetničkih slika, postera, crteža, mozaika…

Svoje neizostavno mjesto u uređenju doma je zaslužila jer je tako jednostavan, a efektan način za dekoraciju kojom možemo izraziti sopstvenu individualnost. Koliko god da ste je puta vidjeli dosad, vaša galerija može biti drugačija i jedinstvena jer to zavisi od toga šta ćete uramiti i postaviti na zid.

Ali, koliko god se činilo jednostavno, postaviti galeriju na zid nije tako jednostavno, a prateći ovih nekoliko savjeta olakšaćete sebi taj posao.

Grupisanje slika

uramljene-slike-na-zidu

Galerija uramljenih slika na zidu posmatra se kao jedna cjelina. Slike možete grupisati prema veličini, sadržaju, izgledu okvira, skladu boja ili s obzirom na tehniku (crno-bijele, grafike, fotografije…) ili grupu slika istog autora, iste osobe… Galerija na zidu se može grupisati simetrično ili asimetrično.

Ljudi se najčešće odlučuju da slike na zidu grupišu tako da vanjske ivice formiraju geometrijska tijela: pravougaonik, kvadrat, trokut…

Najlakše polazište jeste da se na zid okači najveća slika pa da se oko nje slažu manje, horizontalne i vertikalne. Ako pak želite okačiti slike jednakih veličina i motiva, na primjer niz crteža istih dimenzija u istom okviru, grupišite u formi rastera.

1_fc_henderson2954

Ako vam se čini da slike koje ste grupisali ne kreiraju jedinstvenu cjelinu, pokušajte ih “razbiti” u dvije-tri manje cjeline i napravite malo veći razmak oko njih ili ih stavite na druge zidove.

Grupisanje slika prema okviru nije pravilo, ali je jednostavan način kojim se možete voditi. U ovom slučaju bi trebalo okvire da uskladite s okolnim namještajem i stilom uređenja. Na primjer, ako vam je namještaj klasični i ako u prostoru dominira drvo, nemojte birati sjajne i minimalističke, već okvire u prirodnoj boji drveta ili bogato stilski ukrašene.

kako-postaviti-uramljene-slike-na-zid

Naravno, grupisanje prema vrsti okvira nije pravilo, možete napraviti galeriju na zidu gdje svaka slika ima drugačiji okvir, ali u ovom slučaju budite spremni na brojna eksperimentisanja.

Asimetrično grupisanje obično ima najbolji efekat jer se od različitih motiva, boja, okvira, veličina slika kreira jedinstvena i zanimljiva cjelina. Traži najviše truda, sakupljanja slika, traženja odgovarajućih okvira, ali rezultat je vrijedan toga. Najlakše se postiže ako se postavi jedna centralna slika oko koje se slažu ostale.

Nizovi slika

Slike možete postavljati u vodoravan ili okomit niz. Ako ih nižete vodoravno, a različitih su veličina, odlučite se za jedan od načina postavljanja tako što će ih imaginarna linija povezivati: kroz centar, zatim tako da se ravnaju po donjoj liniji okvira ili po gornjoj liniji okvira.

Ako ih nižete okomito, možete poštovati isto pravilo, dakle, imaginarna linija nek prolazi kroz sredinu ili uz okomitu lijevu ili desnu ivicu slika.

Grupisane slike takođe možete postaviti tako da gornji ili donji red slika bude u istoj ravni, odnosno grupišete ih uz donju ili gornju ivicu.

a100344_photodisplay_sq