Kućna biblioteka i kako je napraviti

merdevine police za knjige

Da li ste strastveni ljubitelj knjiga? Ako jeste, onda ste sigurno do sada naišli na problem zvani manjak prostora. Knjige se skupljaju godinama, prenose sa koljena na koljeno i ubrzo postanu nezamjenjiv dio vašeg doma koji zapravo zauzima dosta prostora, ma koliko se činilo da ne.

Srećnici sa više prostora i velikim kućama i stanovima imaju često kompletne prostorije za svoje biblioteke. To su najčešće prostorije sređene tako da budu udobne i prijatne za provođenje trenutaka sa dobrom knjigom.

Ipak, mnogi nemaju tu privilegiju, pa u sklopu svojih stanova moraju pronaći kutak koji će zadovoljiti osnovne potrebe. U tu svrhu koriste se razni ćoškovi i slobodni zidovi, a opcija je mnogo – od stavljanja polica za knjige, namjenskih regala i komoda, do “uradi sam” projekata.

Kućna biblioteka ne treba da bude najurednija, najprostranija i najvažnija. Bitno je da oslikava vas i vašu ličnost, kako izgledom tako i sadržajem, i da služi svrsi. Upravo zato vam u nastavku donosimo prijedloge i savjete kako da učinite vašu biblioteku baš takvom, bez obzira na to koliko prostora imate.

Kako napraviti policu za knjige?

Osnovni i najbitniji element u procesu kreiranja sopstvene kućne biblioteke su police. Zato je prvo pitanje koje postavljamo kako napraviti police za knjige.

Postoji, naravno, više varijacija na zadatu temu, pa tako razlikujemo ugradbene police kod kojih je iskoristivost prostora na odličnom nivou – prostiru se od poda do plafona i maksimalno štede ostatak prostora u stanu ili kući, ali i obične police koje možete pričvrstiti za zid bilo gdje.

Police za knjige: uradi sam

Police za knjige mogu biti raznovrsne i napravljene od različitih materijala i pomagala. To znači da vam u svakoj situaciji ne treba stolar, niti da se morate držati pravila. Polica treba da bude onakva kakvi ste vi i vaše okruženje.

U nastavku pogledajte 10 prijedloga za “uradi sam” projekte, u kojima vam neće trebati ni mnogo sredstava ni mnogo materijala, a dobićete funkcionalan prostor za slaganje omiljenih naslova, koji sada mogu krasiti vaš dom.

1. Police sa merdevinama

Vjerovali ili ne, merdevine se mogu iskoristiti na razne načine, pa tako i za police u vašem domu. Sve što vam treba su dva para manjih merdevina, koje treba da postavite jedne do drugih – normalno ili naopako, kako vam volja. Pričvrstite ih za zid tiplama i poredajte daske ili šperploče duž stepenica. Ne zaboravite – nebitno je kako izgledaju stepenice. Starost i uništenost mogu dati poseban šmek, a uvijek ih možete ofarbati u bijelu ili neku drugu jaku boja kako bi došle do izražaja. Ovako ćete dobiti mnogo prostora da redate svoje omiljene knjige.

merdevine police za knjige

2. Vintage police

Druga opcija će se dopasti ljubiteljima vintage stvari. Ovu policu napravićete tako što ćete presjeći na pola dva stolića u vintage stilu i polovine pričvrstiti na zid. Od opreme potrebna vam je ili električna testera ili cirkular, a kada obavite dio posla koji se tiče sječenja, šmirglom poravnajte ivice i izjednačite ih kako bi sve fino leglo na zid. Ako želite da mu date svježine, stočić prefarbajte željenom bojom. Četiri dijela stola stavite jedan na drugi, pričvrstite ih ekserima i stavite na zid.

vintage police za knjige

3. Postolje od drveta

Police su daske, a potpora i postolje komadi drveta naslagani jedan na drugi kako bi izgledali kao stubići. Daske pričvrstite tiplama na zid, a možete bilo koju vrstu drveta koristiti u ove svrhe. Najbitnije je da police budu poravnate i jednako razmaknute. Ukoliko uzmete različite vrste drveta dobićete šareniju i razigraniju policu koja će izgledati kao prava dekoracija, osim što će služiti svrsi.

drvene police za knjige

4. Mala viseća polica

Ukoliko imate vrlo malo prostora idealna opcija je pravljenje mini viseće police. Osim što je mala i praktična, izgledaće vrlo elegantno na vašem zidu i u vašoj prostoriji. Samu policu napravite od bijelog drveta a potom je zakačite na zavrtnje od mesinga. Kaiševe pričvrstite na zid, a na policu okačite šta god vam volja.

viseca polica za knjige

5. Polica knjiga ili nevidljiva polica

Vrlo jednostavno može se napraviti i nevidljiva polica koja izgleda veoma efektno i moćno na zidu. Tiplama pod pravim uglom na zidu pričvrstite metalnu podlogu koja je savijena. Tanka metalna polica će biti sakrivana ako je stavite iznad donje korice prve postavljene knjige.

nevidljiva polica za knjige

6. Police od paleta

Palete su postale nezaobilazne u modernom dizajnu i uređenju enterijera, a mogu se iskoristiti u razne svrhe, pa i za police. Ofarbajte ih i obradite ukoliko želite, povežite ih jednu za drugu i pričvrstite na zid. To je sve. Police su spremne, a mogu dati posebno zanimljiv štih vašoj prostoriji u zavisnosti od boje koju im date ili obrade koju uradite ili ne uradite.

palete police za knjige

7. Vinski sanduci

I vinski sanduci mogu služiti za odlaganje knjiga i pravljenje biblioteke koja će izledati retro i zanimljivo. Sanduke možete šmirglati i farbati željenom bojom, isto kao palete. Poredajte ih nekoliko jednu na drugu, pričvrstite ih jednu za drugu, a možete i za zid.

sanduk police za knjige

 

8. Polica za ljubitelje sporta

Ljubitelji sporta, pogotovo ljubitelji skejta, obožavaće ovu policu. Uzmite dva stara skejpa, skinite im točkiže i povežite metalnim držačima. Tako pričvrstite na zid i dekorišite po želji.

skejt police za knjige

9. Popularni barok

Policu za knjige u stilu popularnog baroka takođe je veoma jednostavno napraviti. Iskoristite ram za slike kao okvir za police. Tako će efekat koji ostavlja u prostoru biti moćan. Potrebno je još napraviti dodatni oslonac za knjige u vidu postolja. Ramovi mogu biti raznoliki, prefarbani u različite boje, a u svakom slučaju raskoš će biti primjetan.

barok police za knjige

 

10. Polica neobične konstrukcije

Ova polica nešto je komplikovanija za pravljenje, odnosno zahtijeva nešto malo više rada. Trebaćete zavarivati ili pričvršćivati ekserima. Osim toga, moraćete postaviti daske na odgovarajućem rastojanju i pričvrstiti ih. U minimalističkom prostoru će izgledati izvanredno, a pogotovo u stanovima i kućama koje su sređene u instrustrijskom stilu koji je danas veoma popularan.

 

police za knjige od metala i drveta

 

Police za knjige: dimenzije i pozicioniranje

Svaka biblioteka je priča za sebe i priča o njenom vlasniku. Kako sadržajem, tako i detaljima, urednošću, načinom slaganja i generalnim izgledom. Ukoliko imate prostora u svom stanu, vrlo lako možete odvojiti jedan ugao koji ćete prilagoditi svojim čitalačkim potrebama. Ako vam, ipak, to nije primat, onda je pravljenje police na nekom udaljenom i nebitnom dijelu zida najbolja moguća opcija.

Postoje i praktične opcije poput smještanja biblioteke ispod stepenica ili ispod kosine krova ukoliko živite u potkrovlju. Čak je i prostor ispod prozora iskoristiv u ove svrhe ako vam ne treba za nešto drugo.

Utisak koji će biblioteka ostaviti na vas zavisi od detalja koje ćete staviti pored njih, kao i od raspoređivanja po policama. Redanje knjiga vertikalno izgleda dosta ozbiljnije od horizontalnog. A moguće je napraviti i kombinaciju obje varijante kako bi se razbila formalnost i stvorio osjećaj razigranosti.

neobicne-police-za-knjige

U pojedinim domovima biblioteke izgledaju kao dio enterijera. Kao da su napravljene kao ukras, i najčešće im se ne pridaje mnogo značaja. One koje kreiraju veliki knjigoljupci, sa druge strane, često nastaju spontano, gomilanjem omiljenih dijela, a uz malo kreativnosti i uređivanja mogu postati kao iz časopisa. Takve biblioteke postanu značajan dio doma.

Ukoliko imate dom sa visokim stropom, iskoristite prostor koji se nalazi iznad vrata. Tamo se mogu postaviti police na koje ćete naredati svoje knjige, a sve će izgledati veoma uredno i efektno. Da biste to sve napravili biće vam potrebne merdevine, police, vijci, tiple ili majstor koji sve to ima i koji će postaviti po vašoj želji.

Biblioteka ne mora biti rasprostranjena po kompletnom zidu, to može biti i samo jedan manji dio zida. Osim toga postoji opcija i ugradnih polica kojima možete odvojiti dva dijela prostorije, pa dobiti i estetski lijepo i funkcionalno rješenje.

Neke druge opcije su ispod stepenica, ispod kosina, u sobama, hodnicima i drugim zavučenim uglovima. Dublje police su odlična opcija jer mogu stati dva reda knjiga, pa ako imate malo prostora a mnogo knjiga – eto rješenja. Imajte samo na umu da je poželjno je da je dobar izvor svjetlosti na lokaciji na kojoj slažete svoje knjige.

Konkretna, tačna i jedina dimenzija polica na koje ćete redati knjige ne postoji. Tražite materijale i birajte veličinu u skladu sa prostorom koji vam je na raspolaganju.

Biblioteka u stanu daju dašak elegancije

Bez obzira na veličinu i poziciju, kućna biblioteka daje dašak glamura svakom stanu. Ona čini prostor elegantnijim, intimnijim i mnogo zanimljivijim. Postoje čak i tapete sa motivom biblioteke koje neki postavljaju u svoje kuće da bi dobili taj osjećaj u prostoru.

U modernim domovima se često rade neobične kombinacije knjiga u raznim bojama i sa zanimljivim detaljima. To čini dom ujedno i dinamičnim i inspirativnim. Moguće je knjige složiti i po boji što da nevjerovatan finalni efekat, a uopšte nije teško izvedivo.

Neobične police za knjige

Za što bolju inspirisanost kada budete pravili svoju biblioteku, ali i dnevnu dozu kreativnog i neobičnog dizajna, u nastavku vam donosimo neke neobične police za knjige koje smo pronašli. Pojedine su prilično jednostavne i za pravljenje, a neke oduzimaju dah, poput ove koja je napravljena od klavira. Naš favorit je upravo ta.

 

zanimljive-police-za-knjige

polica-za-knjige-slova

klavir polica za knjige

zanimljiva polica za knjige

interesantne-police-za-knjige

fotelja-polica-za-knjige

neobicna polica za knjige

intepunkcija police za knjige

police za knjige amerika

police za knjige oblak

police za knjige natpis

obrnute police za knjige

kockaste police za knjige

Savjeti za pravljenje kućne biblioteke

 1. Police za knjige stavite na cijeli zid, bez obzira na to koliko knjiga imate. Naravno, pod uslovom da u svom domu možete da izdvojite toliko prostora. Razlog tome je mogućnost da na police izložite svašta nešto drugo pored knjiga. Tu mogu stajati slike, dekorativni elementi itd itd.
 2. Čest problem sa knjigama je prašina koja se nakuplja, pa ukoliko želite da ih zaštitite, napravite staklena vrata na biblioteci, a možete uzeti i drvo ili neki drugi neprozirni materijal ako ne težite tome da budu vidljive i pristupačne.
 3. Slaganje knjiga je takođe bitno. Razmislite na koji način ćete ih posložiti kako biste tačno znali koja se gdje nalazi. One koje ćete uskoro čitati neka uvijek budu na dohvat ruke.
 4. Neiskoristive kutke u prostoriji iskoristite upravo na biblioteke. To su najčešće prostori ispod stupa, zidovi ispod nagiba i slično. Mogućnosti su brojne, a inspiraciju potražite na internetu.
 5. Ukoliko imate dovoljno prostora, idealna opcija je da pored biblioteke imate neku udobnu foteljicu i dobru rasvjetu, kako bi taj kutak bio sinonim za odmor i udobnost.

Kućna biblioteka treba da sadrži ove naslove!

I za kraj, donosimo vam listu knjiga koje se smatraju najbitnijima. To su one knjige za koje svi kažu da treba da ih pročitate barem jednom u životu.

knjige polica za knjige

 1. Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov
 2. 1984, George Orwell
 3. Autostoperski vodič kroz galaksiju, Douglas Adams
 4. Grof Monte Kristo, Alexandre Dumas
 5. Životinjska farma, George Orwell
 6. Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee
 7. Farenhajt 451, Ray Bradbury
 8. Stranac, Albert Camus
 9. Braća Karamazov, Fjodor Dostojevski
 10. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski
 11. Istočno od raja, John Steinbeck
 12. Sto godina samoće, Gabriel Garcia Marquez
 13. Mali princ, Antoine de Saint-Exupery
 14. Za kim zvona zvone, Ernest Hemingway
 15. Mobi dik, Herman Mellvile
 16. Uliks, James Joyce
 17. Proces, Franz Kafka
 18. Čarobni brijeg, Thomas Mann
 19. Derviš i smrt, Meša Selimović
 20. Na Drini ćuprija, Ivo Andrić