Zelena fasada od eloksiranog aluminijuma kao simbol malog porodičnog doma

Tradicija u ruralnijim dijelovima Švajcarske je bila da mlađe generacije grade mali stan za roditelje pored glavne farme. Ovaj projekat odlučio se za obrnuti koncept pa je kuća za malu porodicu podignuta u okviru većeg roditeljskog imanja. Ono što je svakako čini originalnom i upadljivom jeste njena zelena fasada koja se savršeno stapa sa prirodnim okruženjem.

Relativno ograničena parcela i skroman koncept koji se svodi na dnevni smještaj, spavaće sobe i kancelarijski prostor, omogućili su stvaranje kompaktne kuće na kvadratnoj površini koja ipak nudi izražajne zapremine kroz oblik svog krova i ugradnju nadstrešnice na južnoj fasadi. Ovaj zaštićeni prostor odgovara brojnim ciljevima: to je trem sa ulaznim vratima koji se udvostručuje kao prilaz za automobile, i djeluje kao natkrivena letnja terasa na koju se može pričvrstiti crna cerada za zaštitu od jakog vjetra.

Takozvani dnevni smještaj zauzima prizemlje i mogao bi se opisati kao mjesto gdje se obavlja veći dio dnevnih aktivnosti – priprema hrane, uživanje u obrocima i opuštanje sa porodicom i prijateljima. Ova oblast je prilično jednostavno definisana a čine je kuhinja i trpezarija koje su u kontaktu sa baštom preko zastakljenog ugla, dok je dnevni boravak definisan podignutim plafonom.

Drugi dio doma, odnosno noćni smještaj je na spratu iznad. Visoki prozor u spavaćoj sobi pruža nevjerovatan pogled na okolne planine, ispunjava prostor svjetlošću i pomaže da sve izgleda prozračnije i prostranije. Zanimljivo je da se u ovom dijelu doma nalazi i klizna pregrada koja omogućava da se kancelarijski prostor laganim pokretom pretvori u dodatnu sobu za goste.

Da bi kuća dobila oblik svojevrsne baštenske kolibe uokvirena je drvenom konstrukcijom na betonskoj ploči. Njena fasada se sastoji od valovite obloge od eloksiranog aluminijuma, koja je perforirana na fasadama da bi se omogućilo sakrivanje prozora servisnih prostorija. Njena pomalo drska boja odaje mladost svojih vlasnika.

Materijalnost enterijera je jednostavna i funkcionalna: bijelo ofarbani zidovi i crni podovi od linoleuma sa akcentima u roze i koralno crvenoj doprinose stvaranju zanimljivog doma koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.