Zanimljivosti o jednom od najljepših svjetskih mostova

Golden Gate most je prepoznatljivi simbol San Francisca i Sjedinjenih Američkih Država. Ime (zlatna vrata) je dobio prema tjesnacu koji dijeli ovaj kalifornijski grad od Tihog okeana, a kojeg je nazvao kapetan John Freemont još 1846. godine.

Za mnoge je ovaj most vizionarsko0 remek djelo, a zbog specifičnog geografskog polaža i vremenski uslova, tj.česte magle koja ga redovo “zarobi” nastaju fotorafije koje oduzimaju dah.

Evo nekoliko zanimljivosti o mostu.

  • Most je građen četiri godine od 1933. do 1937. godine prema zamislima mladog inženjera Josepha B. Straussa. Otvoren je za javnost 28. maja 1937. godine, a u njegovu izgradnju potrošeno je oko 35 miliona američkih dolara. Stručnjaci su procijenili da bi ovakav most danas koštao debelo iznad 1 milijarde dolara.
  • Protiv gradnje je bilo više od oko 2300 građana, firmi i organizacija. Glavni protivnik bila je tvrtka Southern Pacific Railroad koja je imala u vlasništvu 51 posto trajekata koje su prevozile ljude i njihove automobile iz San Francisca u obližnji okrug Marin. Protiv gradnje bile su i neprofitne organizacije poput Sierra Cluba koje su se bojale da će most ugroziti prirodne ljepote, floru i faunu tjesnaca.
  • Nije poznato koliko je tačno ljudi radilo na građenju mosta, ali u proces je bilo uključeno deset različitih graditeljskih kompanija. Niti jedna od tih kompanija više ne postoje, te su izgubljeni tačni podaci o svim osobama koje su radile na Golden Gateu.

  • Tri mjeseca prije otvaranja mosta, 10 osoba izgubilo je život nakon što je skela na kojoj su stajali pala kroz zaštitnu mrežu u Tihi okean. Tokom građenjem mosta poginulo je ukupno 11 osoba.
  • “Na pola puta do pakla” svojevrstan je nadimak zaštitne mreže koja je bila postavljena ispod čelične konstrukcije tokom građenja Golden Gatea. Ova je mreža spasila život 19 muškaraca koji su izgubili ravnotežu radeći na mostu.
  • Golden Gate teži 887.000 tona, a prostire se na 1280 metara te se nakon izgradnje smatrao  najvećim visećim mostom na svijetu. Danas je on osmi najveći viseći most u svijetu (i drugi najveći u SAD-u nakon Verrazano-Narrowsa u New Yorku). Titulu najvećeg mosta nosi Akashi-Kaikyo u Japanu koji je dug 1991 metara.
  • Zbog lošeg vremena most je bio zatvaran samo tri puta u svojoj istoriji.
  • Oblast Golden Gate Bridge, Highway and Trasportation donijela je u aprilu 1976. godine odluku da motorna vozila s dvije osovine te s tri i više putnika ne trebaju plaćati mostarinu tokom prometnih gužvi. Ovo je pravilo vrijedilo sve do 2010. godine, a danas se prelazak za takva vozila naplaćuje 4,5 dolara.
  • Za brojne posjetitelje mosta, proslava 50. rođendana Golden Gatea pretvorila se u noćnu moru. Organizatori su očekivali 50.000 ljudi, a pojavilo se 800.000 pojedinaca. Zbog jakog vjetra i velikog prometa most se počeo izrazito ljuljati. Iako pojedinci nikad nisu bili u stvarnoj opasnosti, mnogi su osjetili klaustrofobiju, mučninu i vrtoglavicu. Kako se gradio most, pogledajte u ovom YouTube videu.