Hong Kong je toliko skup da arhitekti grade kućice od deset kvadratnih metara

Hong Kong je postao toliko skup za gradnju da je nezamislivo da u njemu možete kupiti stan ukoliko niste mnogo bogati. Zbog toga su se arhitekti dosjetili da grade kućice koje se protežu na deset kvadratnih metara. Ove kuće izrađene su od betonskih vodovodnih cijevi.

U proteklih sedam godina Hong Kong je održao titulu najskupljeg grada na svijetu za kupce kuća, piše Business insider.

James Law, arhitekt iz Hong Konga, smatra da bi njegovi mikro-domovi mogli pomoći u ublažavanju stambene krize u gradu. Njegovi maleni kućni dizajni su sve samo ne tipični, naime kućice su napravljene od betonske vodovodne cijevi, a njihov enterijer opremljen je svim pogodnostima modernog doma.

Lawova kompanija James Law Cybertecture proizvela je cijevnu kućicu u koju u deset kvadrata stane kauč koji se rasklapa u krevet, police, mini frižider, mirkovalna pećnica i kupatilo s tušem.

Iako je dizajn kuće trenutno samo prototip, Law navodi kako ih u budućnosti planira prodavati, a njegov tim traži dozvole za početak gradnje.

Svaka kućica košta 15 hiljada dolara. To nije jeftino, ali je mnogo jeftinije od prosječne cijene novog doma u Hong Kongu. Naime, stan od šezdesetak kvadrata u ovom gradu košta nevjerovatnih 1,8 miliona dolara.

“U Hong Kongu mnogi žive u teškim uvjetima zbog iznimno visokih cijena kirija, troškova stanovanja i neadekvatnog javnog smještaja. A ove kućice su jeftinija alternativa”, rekao je Law.

Law vidi svoje cijevne kućice kao privremeno rješenje za nedostatak stambenog prostora u Hong Kongu. One bi mogle biti pozicionirane na neiskorištenom prostoru poput brodogradilišta, između zgrada ili čak ispod autocesta.

(klix.ba)