Zadivljujući „Vrtni grad“: mjesto brojnih zajednica smještenih u jedinstvenom kružnom rasporedu

Nikada ne biste pogodili gdje se u Evropi nalazi ovaj nevjerovatan vrtni grad?

Na svijetu postoji mnogo urbanih prostora koji su tako jedinstveno planirani da ljude ostavljaju bez riječi. No, uz pomoć satelita i fotografija snimljenih bespilotnim letjelicama, danas možemo vidjeti koliko su te iznimne građevine uređene. Jedna od znamenitosti je Brøndby Haveby ili Brøndby Garden City, smješten u neposrednoj blizini Kopenhagena u Danskoj. Ovaj „vrtni grad“ mjesto je brojnih zajednica smještenih u jedinstvenom kružnom rasporedu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Henry Do (@henry_do)

Kuće u Brøndby Garden Cityju imaju velika dvorišta idealna za bijeg iz bučnog i gusto naseljenog grada. Uz to, vlasnicima pružaju mogućnost da se prepustite hobiju uzgajanju biljaka, voća i povrća.

Ideja o ‘vrtnom gradu’ odobrena je 1964. godine kada je opština Brøndby pristala dodijeliti prostor zainteresovanim građanima, nakon čega su u tom području počeli iskakati očaravajući krugovi.

Ideja iza ovih krugova je jednostavna: povećati socijalnu interakciju među ljudima koji iznajmljuju vrtove.

Vrtovi su postali poznati nakon što su fotografije Henryja Doa, koji je slučajno naišao na ovo zadivljujuće područje, fotografije objavio na webu.

– Tokom posjeta prelijepom glavnom gradu Kopenhagenu, naišao sam na nešto što se čini kao vanzemaljska civilizacija. ? Na moje iznenađenje, ovo su samo mali dijelovi onoga što se naziva „Vrtovi kolonija“, doslovno vrtni prostor koji danski građani mogu unajmiti za uzgoj povrće. Vlasnici vrtova tamo žive između travnja i listopada kako bi se brinuli o svojim vrtovima.

(Jutarnji.hr)