Za izradu ovog jedinstvenog šahovskog kompleta Bonkers bilo je potrebno 10 godina

Tu su šahovski setovi , a tu je i ova izvanredna tabla čija cijena iznosi 1,9 miliona dolara.

Bitka kod Isa , koju je upravo uvrstio vrhunski trgovac antikvitetima MS Rau, pedantno je ručno rađen tokom jedne decenije i sam po sebi je predmet d'art. Legenda kaže da je Ruven Perelman napravio jednokratnu akciju 1992. za miraz svoje kćeri. Glavnom gemologu je trebalo nevjerovatnih 14.000 sati da završi.

 

 

Kao što njegov naziv implicira, set je baziran na drevnoj bici kod Isa koja se odigrala u Anadoliji davne 333. godine prije Krista. Oko ploče su mini skulpture strijelaca, konjanika, kočija i slonova koji prikazuju scene bitaka. Aleksandar Veliki i kralj Darije su suprotstavljeni kraljevi, dok su grčka boginja Atena i perzijski bog rata kraljice. Za biskupe je Perelman dizajnirao ratne brodove. Takođe je pretvorio dvorce u hramove sa stubovima antičke Grčke i Perzepolisa. Na tabli su čak i konjanici i pješaci umjesto pijuna.

Komplet takođe nudi obilje sjaja. Komadi od 14-karatnog zlata ukrašeni su poludragim kamenjem i emajlom jarkih nijansi, dok je ploča sastavljena od ružičastog rodonita i zelenih kvadrata od malahita. Oh, i strane su čisto srebro.

Povrh svega, svaki komad je opremljen mehaničkim pokretom. Jednostavnim okretanjem okidača, heroji bitke oživljavaju. Pokreti uključuju veslanje brodskih vesala, Aleksandra spuštanja mača, strijelaca koji povlače luk, pa čak i konja koji tresu grivom.

Prema MS Rau, šah je “s oklijevanjem” dala prodavnici u New Orleansu od Perelmanove kćerke.

“U fenomenalnom je stanju”, rekao je osnivač Bill Rau za Robb Report putem e-pošte. “Trenutno ga imamo na postolju napravljenom po mjeri prekrivenom staklom.”

Sada možete kupiti šah na mreži ili u prodavnici za 1,9 miliona dolara.

 

Robb Report