Vitier: Čitav grad u jednoj zgradi

Kako bi izgledalo kada bi čitavo selo živjelo u jednoj zgradi? Zvuči teško zamislivo, pa čak i nemoguće, zar ne? Ipak, takav fenomen zaista postoji i nalazi se Aljasci. Riječ je o gradu Vitier u kojem cijela populacija živi u jednom neboderu.

Begich Towers Condominium je zgrada od 14 spratova, smještena među bajkovitim planinama divlje aljaske prirode. Nekada je služila kao vojna baza, a potom je pretvorena u stambenu nastambu za oko 200 mještana grada Vitier.

vitier aljaska

Prvo je planirano da se u gradu izgradi čitav kompleks stambenih zgrada, ali se od tog projekta odustalo. Zbog toga se u Begich Towers-u pored klasičnih stanova nalaze i sve javne gradske ustanove. Neobična zgrada je ubzo nakon useljavanja dobila nadimak “grad pod jednim krovom.”

Blizu ulaza nalazi se pošta, a odmah hodnikom je i policijska stanica. Od ustanova su u zgradi smještene još i bolnica, mali hotel, ured gradonačelnika, pa čak i crkva koja se nalazi u podrumu.

vitier2

Tu nije kraj – u soliteru su otvorene i trgovina, zajednička praonica, bazen i igraonica za djecu. Čitavu strukturu povezuju razgranati hodnici i brojni liftovi. Postoji čak i podzemni tunel koji spaja zgradu sa školom. Mještani u šali kažu da špica u Vitier znači da liftovi staju na svakom spratu.

grad u zgradi

Postoji dobar razlog zašto su stanovnici Vitier odlučili čitav svoj svijet smjeste u jednu zgradu, a to je – vrijeme. U ovom dijelu Aljaske kiša pada šest mjeseci, a narednih šest padaju snažne mećave i sve vrijeme postoji opasnost od izuzetno jakih, oštrih i hladnih vjetrova.

Ako su vremenski uslovi previše surovi, mještani mogu bez problema ostati u svom soliteru čak i nekoliko mjeseci.

vitier

Do grada se dolazi tunelom koji ima samo jednu traku. Na svakih pola sata smjer vožnje se mijenja, dok se noću tunel u potpunosti zatvara. To znači da će zakašnjeli putnik koji pokuša ući u grad biti prisiljen noć provesti – spavajući u autu.

vitier grad