Puno drvo – nezamjenjivo u stvaranju prostornih vrijednosti

Savremeno stanovanje 21. vijeka, temeljeno na ekološkoj i društvenoj osviještenosti, ističe drvo kao neizostavni materijal za uređenje prostora u kojem živimo, radimo ili se opuštamo…

Drvo je prirodan i obnovljiv materijal. Zbog trajnosti i postojanosti, načina obrade, elastičnosti, specifičnosti godova kao i mogućnosti oblikovanja, drvo je nezamjenjiv materijal u stvaranju prostornih vrijednosti. Koristi se za građenje te opremanje enterijera i eksterijera. Sve stilske odrednice svoje su karakteristike, kako u prošlosti, tako i danas, najsnažnije izražavale primjenom drveta u različitim oblicima – od raskošnih do minimalističkih.

Danas se najčešće upotrebljavaju ekološki materijali za završnu obradu drvenog namještaja, jer nisu štetni za zdravlje, ne otpuštaju u prostorije štetni formaldehid, smole i druge otrovne sastojke, omogućuju reciklažu i biorazgradivost.

Ekološki najprihvatljivije

Puno drvo u enterijeru odraz je stila i ukusa, doprinosi ušuškanosti doma i njegovoj toplini. Kvalitetno obrađeno drvo, zaštićeno i dizajnerski oblikovano, može se uklopiti u klasičan, isto kao i u moderan ambijent.

Pored ovoga, upotreba masivnog drveta dolazi i kao rezultat razvijene svijesti o zdravom stanovanju iz nekoliko razloga: masivno drvo je materijal povoljan za zdravlje i u životnom prostoru povoljno utiče na opštu atmosferu (preporučljivo za sve koji pate od bolesti disajnih organa i alergija), razgradivo je i povoljno za okolinu, zahvaljujući izdržljivosti i jednostavnoj montaži dobro podnosi selidbe, ima gotovo neograničene mogućnosti oblikovanja jer je prirodan materijal.

Osim toga, uobičajena procedura kod moderne proizvodnje namještaja od punog drveta je upotreba prirodnih sredstava za površinsku obradu i zaštitu. Lakovi za završnu obradu su pravljeni na vodenoj i biljnoj bazi, što korisnicima omogućava da u svoje domove unose namještaj koji neće štetiti njihovom okruženju.

Namještaj

Namještaj od punog drveta se proizvodi u svim oblicima, počevši od stolica, trpezarijskih, barskih, radnih, baštenskih, preko stolova raznih namjena, kreveta, svih vrsta komoda, vitrina, ormarića, plakara, pa sve do kuhinja.

AC-12169-70

Namještaj od punog drveta se uklapa u skoro svaku prostoriju, a posebno u dnevni boravak kojem se može prilagoditi i po boji i po obliku. Završna obrada i bojenje drvenog namještaja, obloga zidova, ukrasa i detalja ispratiće kako moderan, tako i klasičan dnevni boravak.

Namještaj od punog drveta se naročito uklapa u spavaće sobe, gdje se materijal i funkcija prostora odlično slažu. Prirodna toplota drveta, njegova mekoća, boja i tekstura, savršeno upotpunjuju prostor za odmor. To su svi kvaliteti materijala koji su na cijeni za spavaću sobu za razliku od metala, stakla i plastike, koji su hladni ili vještački.

Pojedinačni komadi namještaja izrađeni od punog drveta najbolje se ističu kada su ubačeni u enterijer radi ukrašavanja ili naglašavanja nekog dijela prostorije i slično.

dining-rooms-fetching-nature-wood-round-pedestal-dining-table-in-traditional-style-dining-room-with-fancy-dining-chairs-elegant-round-pedestal-dining-table-collection

Obrada punog drveta

Namještaj od punog drveta nas najčešće asocira na enterijere u klasičnom i tradicionalnom stilu. Drvo, kao najstariji materijal za opremanje doma, kako bazično, tako i dekorativno, prošlo je brojne načine obrade i dekora. Klasični stilovi, koji su i danas u velikoj upotrebi, koriste tehnike ukrasnih drvorezbarskih i duborezačkih dekora. Za njih su karakteristične izvijene linije i konveksno-konkavne površine koje naglašavaju obline. Ovakvi primjeri namještaja rađeni su po narudžbi od strane bogatih građanskih porodica i karakteriše ih vrlo kvalitetna zanatska izrada, uključujući i elemente umjetničkog zanata. Samim tim su bili simbol moći i bogatstva, a raskošni enterijeri i danas su uređeni ovom vrstom namještaja. To je namještaj finih proporcija, vrlo elegantan i funkcionalan, što ga u estetskom smislu čini modernim i u sadašnjem vremenu.

solid-wood-furniture-8

Modernizacijom obrade ovog prirodnog materijala i izrade namještaja dolazi se do proizvoda s osobinama koje zadovoljavaju savremena očekivanja.

Istovremeno se razvijao i dizajn. Danas se proizvodi od punog drveta, osim u pomenutom tradicionalnom stilu, proizvode u savremenoj formi. Karakterišu se pravilnim, geometrijskim oblicima, ravnim i glatkim površinama i sofisticiranom završnom obradom. U kombinaciji sa drugim materijalim, poput hromiranih nogu, ručkica i okova, stakla i plastike, dodatno se naglašava savremeni izgled. Tako su nastale veoma efektne kombinacije drveta i forme namještaja, s naglaskom na moderno, kvalitetno i funkcionalno. Upravo ova veza između drveta i dobrog oblikovanja naglašava ono najbolje od oba. Drvo će izgledati moćno, snažno i dugovječno, dok će kvalitetno obrađen i oblikovan namještaj dobiti na vrijednosti i estetici.

modern-cherry-wood-kitchen-cabinets-solid-wood-kitchen-furniture-with-special-inspiration-photo-pictures

Čak i namještaj kod kojeg se drvo pojavljuje samo kroz detalje može izgledati moćno i toplo. To se jednako odnosi na moderan i savremen stil uređenja enterijera. S pokojim komadom namještaja koji je izrađen od drveta, čitav ambijent može izgledati prirodno čak i kada preovlađuju metal, staklo, plastika i kamen.

 
furniture-fascinating-wooden-home-furniture-with-classy-tv-table-also-nice-wooden-tables-and-wooden-cabinet-for-modern-living-room-classy-wooden-home-furniture-for-natural-home-design