VENINI & VERSACE predstavljaju vaze visoke mode

Venini i Versace su kultni brendovi, sinonimi za stilsku izvrsnost koji rade na dva polja: mode i dizajna. 

 

Povodom milanske nedelje mode 2021. godine, Venini i Versace predstavili su plodove svoje saradnje: tri originalne vaze u ograničenim izdanjima koje su tokom nedelje mode ponosno prikazane u izlozima Venini butika u ulici Via Montenapoleone i Versace Home butika u ulici Via Durini.

Brendovi sarađuju od 1997. godine kada je Đani Versaće odlučio da stvori limitirano izdanje od stakla i izabrao Venini da izrazi jedinstveni stil modne kuće sa svojim umetničkim nasljeđem.

A koja bi bolja prilika mogla biti od stote godišnjice fabrike stakla Murano za ponovnu obradu ovih kultnih komada nastalih devedesetih? VVV, Smoking i Gessato tri su originalna predloga koji čine “capsule” kolekciju limitiranog izdanja (149 komada za svaki model), nastale zahvaljujući tri različite proizvodne tehnike. 
 

 

Svaki komad koji je dizajnirao Versace fokusira se na stvaranje snažnog estetskog uticaja sa hromatskim kontrastima i nepogrešivim detaljima. U međuvremenu, Venini pokazuje svoje cjelokupno umjetničko i zanatsko nasljeđe u obradi murano stakla, tradicija koja seže od 1200. godine. Zaista, nove vaze Gessato, VVV i Smoking govore jezikom majstora i prevode njihove pokrete i tehnike u jedinstvenu eleganciju, fokusirajući se na luksuzne detalje, poput dodavanja zlatnog lista i meduza, nespornog simbola brenda Versace.

 

Gessato je ručno izrađena tehnikom Fasce: majstor zagrijava staklo stvarajući niz pruga, a nakon što je sve izmješao, prekriva vazu tankim slojem stakla. Rezultat je namjerno nepravilna šema boja koja vazu čini jedinstvenom. VVV koristi Tessere tehniku (nastalu 1950-ih), koja se i danas izvodi u različitim fazama, sastavljajući dijelo sa malim komadima stakla. Za Smoking vazu se koristi tehnika Canne, posebno komplikovani proces koji sadrži okrugle elemente postavljene i spojene zajedno dok vaza poprima oblik.

Ove tri tehnike, elegancija visoke mode i besprjekorno majstorstvo pretvaraju “know-how” u ekskluzivnu estetsku viziju.