Uživajte u večeri bez maski pod prozirnim fenjerima u Tokiju

Kako se približavamo trećoj godini pandemije koronavirusa , slobodno je reći da se većina nas navikla na svakodnevno nošenje maski za lice . Navikli smo se i viđati mnoge čudne i divne dizajnerske odgovore na socijalno distanciranje. Uđite li u Hoshinoya Tokyo restoran u glavnom gradu Japana vidjećete nove načine sigurne večere u doba pandemije. Od 13. oktobra restoran započinje ‘Tokyo Lantern Dinner’, doživljaj objedovanja s prozirnim pregradama tipa fenjera između svakog gosta.

 

Foto: Courtesy of Hoshinoya Tokyo

 

DIZAJNIRANO ZA OBJE FUNKCIJE I LJEPOTU

Fenjeri po mjeri su obješeni iznad glave svake osobe, što znači da mogu skinuti masku za vrijeme večere. Glavna svrha projekta je omogućiti ljudima da uživaju u razgovoru za stolom bez brige da ili ne možete čuti šta se govori ili ne možete pročitati izraze lica druge osobe.

 

Foto: Courtesy of Hoshinoya Tokyo

 

Hoshinoya Tokyo odabrao je fenjere jer su oni objekt koji se pripisuje tradicionalnim japanskim običajima i kulturi. Fenjere proizvodi dugogodišnja prodavnica fenjera Kojima Shoten u Kyotu. Mjere su: 75 cm u promjeru i 102 cm u visinu i imaju veliki prozirni dio izrađen od vinila 0,15 mm. Dizajnirani da budu funkcionalni i lijepi, fenjeri također sadrže integrirano svjetlo koje osvjetljava lice mekim svjetlom.

 

Foto: Courtesy of Hoshinoya Tokyo

 

Večera sa tokijskim fenjerom održava se u privatnom prostoru od 40 m². prostorija se provjetrava oko 5,5 puta na sat, što je oko 11 puta više u poređenju sa japanskim zakonom o građevinskim standardima koji propisuje brzinu ventilacije od 0,5 puta na sat.

Da biste doživjeli večeru sa tokijskim fenjerom, vratit će vam se 30.000 jena (264,50 dolara) po grupi i 21.780 jena (192 dolara) po osobi za set meni pod nazivom ‘Nippon cuisine ~ fermentation ~’.

 

Foto: Courtesy of Hoshinoya Tokyo

 

DESIGNBOOM