Čokoladna posna torta

Za one koji sumnjaju da posne torte mogu biti dobre evo jednog dokaza da mogu! Odlična a i više od toga.

Sastojci za koru:

  • 300 gr brašna
  • 250 gr šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone
  • 3 kašike džema od kajsija
  • 100 g mljevenih oraha
  • 300 ml kisele vode
  • 4 kašike kakaa

Krem:

  • 1l vode
  • 3 pudinga od vanilije ili čokolade ( čitajte gdje piše posno )
  • 1 kašika brašna
  • 100 g posne čokolade za kuvanje
  • 200 g posnog margarina
  • 3 kašike šećera
  • 50 gr šećera u prahu
  • 300 gr posnog šlaga, šlag krema od čokolade, vanile, koji imate ili nađete
  • kisela voda za mućenje šlaga

Priprema:

Zagrijati rernu na 200 stepeni. Pomiješati sve sastojke za koru i dobro umutiti. Nije bitan redoslijed, samo sipajte.

Obavezno u veliki pleh od rerne stavite papir za pečenje pa tek onda ulijte smjesu za kore.

Pecite izmedju 20 i 25 minuta.

Kora će biti ljepljiva i možda će djelovati nepečeno ali je pečena, pipnite je, nećete se opeći.

Ako je prepečete ivice će biti tvrde, pa ako vam se to desi odsrežite ih, ali će onda torta biti manja.

Za fil pomiješajte šećer, puding, brašno i 200 ml vode i umutite.

Ostatak stavite da provri.

Kad provri zakuvajte i miješajte dok se ne zgusne, a zatim dodajte čokoladu, miješajte dok se ne otopi pa ostavite da se hladi.

Kada je fil mlak stavite u frižider da se dodatno ohladi i više stegne.

Umutiti margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa im dodati ohlađen puding i umutiti.

Umutiti i šlag sa hladnom kiselom vodom. Staviti 150 ml kisele vode pa ako je pregusto dok mutite polako sipajte više.

Biskvit presijecite na tri uske trake jednake širine. Siječete po široj strani.

Filovanje: kora 1, fil od čokolade, šlag, kora 2, fil od čokolade, šlag, kora 3 i ostatak od fila i šlaga.

Dobro ohladiti pa poslužiti.

 

domacirecepti.net