Uradi sam: Prijedlog za poklon za 8. mart

kako napraviti ukrasni natpis

Sljedeće sedmice se obilježava 8. mart, pa ako se osjećate kreativno predlažemo da ovaj vikend posvetiti izradi poklona za dragu osobu. Ovakav poklon u vidu ukrasnog natpisa za zid bi bio originalniji od većine poklona i maštovitiji od ruže, a izrada je dosta jednostavna.

Potreban alat i materijali:

uradi sam

  • Višenamjenska brusilica
  • Swing Color boja po izboru
  • Drvena daska
  • Kist
  • Sprej u drugoj boji
  • Papir s otisnutim motivom
  • Skalpel

Prvo odaberite zid na koji ćete postaviti natpis, a potom, u skladu s njegovom veličinom, izrežite dasku odgovarajućih dimenzija.

Višenamjenskom brusilicom dobro obradite rubove, a prednju stranu cijelu pređite multibrusilicom. Vlažnom krpom uklonite prašinu.

uradi sam natpis ya zid

 

S druge strane za vijke zavežite konopac pomoću kojeg ćete objesiti ukras na zid.

poklon za osmi mart

Kad se očišćeno drvo potpuno osuši, vrijeme je za nanošenje boje. Želite li postići starinski efekt, boju razrijedite vodom u omjeru 1:2, te nježno kistom nanesite na površinu.

Dok se površina suši, izrežite skalpelom motiv koji ste prethodno odštampali (to može biti neka druga riječ, natpis, ime…).

ideje za poklon za osmi mart

Prislonite ga na dasku, pazeći pritom da bude do kraja priljubljen kako se sprej ne bi uvukao pod uzorak. Ako koristite papir, najsigurnije je da ga pažljivo navlažite jer će tako bolje prionuti za dasku.

S udaljenosti od 20 centimetara nanesite sprej u drugoj boji. Pričekajte nekoliko minuta prije nego što uklonite papir.

ukras uradi sam

Za dodatan starinski izgled s udaljenosti od 40 centimetara pažljivo nanesite boju sprejom te po želji brusnim papirom oprezno obradite rubove.

kako napraviti ukrasni natpis

Autor tutorijala: Mirjana Mikulec