Uređenje doma koje donosi bolje raspoloženje

Jeste li znali da vaš dom može doprinijeti dnevnom stresu? Kako se ispostavlja, uređenje vašeg doma može imati veliki, naučno dokazani uticaj na vaše svakodnevno raspoloženje.

Srećom, uređenje doma koji donosi dobro raspoloženje je zapravo mnogo lakše nego što mislite. Primijenite nekoliko ili sve savjete u nastavku i primjetićete razliku!

Pustite prirodno svjetlo u dom

prirodna svjetlost

Prirodno svjetlo može imati jak uticaj na podizanje raspoloženja tokom dana. Istraživanja sugerišu da sunčeva svjetlost kroz prozore može povećati nivo serotonina – hormona sreće koji pomaže u borbi protiv depresije i podiže raspoloženje.

Zamijenite teške draperije i guste zavjese sa nekim laganijim i prozračnijim, dodajte reflektujuće površine i ogledala. Takođe, nikad ne podcjenjujte moć pranja prozora!

Ukrasite dom biljkama

biljke

Priroda ima još jedan alat za podizanje raspoloženja – biljke. Zelenilo, osim što je inspirisalo Pantone za boju godine, na više načina doprinosi boljem raspoloženju.

Ne samo da pročišćuju zrak koji svaki dan dišete, biljke takođe mogu učiniti da se osjećate mirnijima i poboljšate koncentraciju. Ako vas brine održavanje, potoji mnogo opcija za biljke koje trebaju minimalno njege, kao što su sukulenti i vazdušne biljke.

Unesite boje

boje u domu

Boje koje odaberete za vaš dom utiču na to kako se osjećate dok ste u njemu. Dokazano je da određene boje smiruju i opuštaju, neke crpe a neke daju energiju.

Kada planirate renoviranje, razmislite o načinu na koji se želite osjećati u sobi. Na primjer, umirujuće neutralne boje su idealne za spavaću sobu, a hrabriji i živahniji tonovi imaju tendenciju da budu sjajni za vaš radni prostor. Imajte na umu da je način na koji se boja doživljava subjektivan pa obratite pažnju na vaše preferencije.

Sredite nered

nered

Znate osjećaj kad dođete kući nakon dugog radnog dana i zateknete gomilu stvari … svuda? Istraživači su otkrili da što više predmeta imamo u našem vidnom polju, to je teže fokusirati se, što može dovesti do stresa.

Dakle, ugledajte se na popularnu minimalističku estetiku i pojednostavite vaš prostor. Rješite jedan mali dio prostora dnevno, poput radnog stola ili ladice, neće biti tako stresno kao kompletno sređivanje u jednom danu.