Uradi sam: Napravite “nevidljivu” policu za knjige

Takozvane „nevidljive” police za zid koriste se za odlaganje knjiga, a kao što samo ime kaže ove police se ne vide, na njima knjige izgledaju kao da su same pričvršćene na zid.

Italijanski brend Umbra ima vjerovatno najpoznatiju „nevidljivu” policu, ali nju možete i sami napraviti. Evo i kako.

Potrebno vam je:

Dva zidna držača L oblika, četiri vijka s odgovarajućim tiplama, libela, papir s bojom ili dezenom po vašoj želji, knjige, bušilica, lenijar, olovka, čekić.

Postupak:

  1. Koristeći libelu i jedan držač L oblika, obilježite mjesto za vijke na zidu na kojem će stajati vaša polica. Koristite lenijar i na udaljenosti od 12.5 centimetara označite poziciju za drugi L držač.
  1. Bušilicom kreirajte početne rupe za tiple, a potom ih čekićem ukucajte u zid tako da ne vire iz njega.
  1. Ušarafite prvi držač L oblika, koristeći odgovarajuće vijke i tiple koje ste prethodno postavili.
  1. Koristeći papir sa dezenom ili bojom po vašem izboru, kreirajte omotače za vaše knjige. Prije nego što izrežete papir, izmjerite veličinu knjiga kako bi omotač savršeno odgovarao knjizi. Izmjerite razmak od 12.5 centimetara i narežite dva otvora na papiru, dovoljno velika da kroz njih prođu držači koje ste postavili na zid.
  1. Pažljivo provucite omotač za knjige preko donjeg dijela držača. Stavite knjigu povrh njega i omotajte je.
  1. Stavite nekoliko knjiga na prvu knjigu s ovojnicom, dovoljno da prekriju držače, kako bi polica „nevidljiva”. Pošto ova polica nema neku specijalnu strukturnu snagu, nemojte stavljati više od tri knjige iznad visine držača.

Evo i videa u kojem je prikazan postupak pravljenja.