U Kini se gradi najveći vodoravni neboder na svijetu

Chongqing bi uskoro trebao dobiti najveći vodoravni neboder na svijetu. Tako građevinska kompanija CapitaLand naziva zagrađeni stakleni most dug 300 metara, širok 30 metara i visok 22,5 metara koji će biti postavljen nad četiri 250 metara visokih tornjeva u ovom kineskom gradu. 

Iako još uvijek nije izgrađen do kraja, već drži svjetski rekord kao najviši zagrađeni most koji povezuje najveći broj tornjeva. Ovo stakleno čudo, naime, podupiru četiri tornja u kojima se nalaze poslovni uredi, stanovi, trgovine i hoteli.

Čelična konstrukcija vodoravnog nebodera teži 12.000 tona, a okružena je s 3200 staklenih i 4800 aluminijskih ploča. Osmišljen je kao senzacionalni vidikovac s kojeg će se pružati pogled na cijeli grad, a u kojem će se nalaziti i vrtovi te beskonačni bazen.

Inženjerska tvrtka Arup pomogla je u planiranju gradnje vodoravnog nebodera, koji je konstruiran tako da podnosi jake nalete vjetra, ali i potrese. Povrh svega, gradi se prema najvišim ekološkim standardima s ciljem uštede energije.

Gradnja bi trebala završiti sredinom ove godine, a za javnost će biti otvorena tijekom 2019, piše punkufer.hr.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako bi trebao izgledati vodoravni neboder u Raffles Cityju Chongqing.