Ko je Balkrishna Doshi, dobitnik najvažnije nagrade u arhitekturi za 2018?

Profesor Balkrishna Doshi, iz Indije, je odabran za dobitnika Pritzkerove nagrade za arhitekturu 2018. godine, objavio je Tom Pritzker, direktor Hyatt Fondacije, koja je sponzor nagrade koja je internacionalno priznata kao najveće priznanje u svijetu arhitekture.

Arhitekta, urbanista i edukator zadnjih 70 godina, Doshi je ključan u oblikovanju toka arhitekture širom Indije kao i svijeta. Pod utjecajem velikana XX stoljeća, Le Corbusiera i Louis Khana, Doshi je uspio izučiti arhitekturu i transformisati je u djela koja poštuju istočnu kulturu, istovremeno pospješujući kvalitet života u Indiji.

Njegov etički i lični pristup arhitekturi je uticao na živote socio-ekonomske klase od 1950-ih godina.

Iz govora arhitekte

“Moja djela su sastavni dio mog života, filozofije i snova da kreiram blago arhitektonskog duha. Ovu prestižnu nagradu dugujem svom guruu Le Corbusieru. Njegova učenja navela su me da proispitujem svoj identitet i natjerala me da otkrijem novi regionalno prilagođeni savremeni izraz za samoodrživo holističko stanište. S velikom poniznošću želim da se zahvalim Pritzkerovom odboru na ovom duboko dirljivom priznanju za moje djelo. Ovo potvrđuje moje vjerovanje da ‘Život slavi kada se način života i arhitektura spoje’.”

Doshijeva arhitektura istražuje vezu između iskonskih ljudskih potreba, povezanosti čovjeka i kulture, razumijevanje tradicije, unutar konteksta mjesta i okruženja. On opisuje arhitekturu kao nastavak tijela, a njegova sposobnost da se efektno posveti funkciji, poštujući klimu, pejzaž i urbanizaciju je demonstrirana kroz izbor materijala, preklapanje prostora i upotrebu prirodnih i harmonizovanih elemenata.

Profesor Doshi kaže da ‘Dizajn pretvara sklonište u dom, smještaj u zajednicu i gradove u magnete mogućnosti’, rekao je Tom Pritzker.

Arhitekt je projektovao Aranya smještaj za socijalno stanovanje (Indore, 1989), koji trenutno prima 80 000 ljudi kroz sistem kuća, dvorišta i internih puteva.

U preko 6 500 objekata varira između skromnih jednokrevetnih jedinica do prostranih domova, smješteni su stanari niskih i srednjih primanja.

Poetska i funkcionalna arhitektura

Doshijeva arhitektura je i poetska i funkcionalna. Indijski Institut za menadžment (Bangalore, 1977-1992), inspirisan tradicionalnim Indijskim gradovima i hramovima koji liče na labirnit, organizovan je preklapanjem zgrada, dvorišta i galerija. Takođe omogućava raznolike prostore za zaštitu od vrele klime.

Balkrishna Doshi rođen je gradu Pune, Indija, 1927. godine. Studij arhitekture započeo je 1947, iste godine kada je Indija ostvarila nezavisnost. Preselio je u London uprkos činjenici da nije poznavao jezik kako bi radio za Le Corbusier-a.

U Indiju se vraća 1954. kako bi nadgledao Le Corbusierove projekte Chandigarh i Ahmedabad, koji između ostalog uključuju zgradu asocijacije Mill Owner (Ahmedabad, 1954) i kuću Shodhan (Ahmedabad, 1956). Od 1962. radio je s Luis Khanom kao pertner u izgradnji Indijskoj Instituta za menadžment, te su saradnju nastavili kroz desetljeće.

1956, zajedno s još dvojicom arhitekata, osniva vlastitu praksu Vastushilpa Consultants, koja je vremenom zaposlila još pet partnera i šest uposlenika, te izradila preko 100 projekata.