U Kanadi se gradi najveća GEOTERMALNA LAGUNA na svijetu

Island više neće biti jedina zemlja koja nam pada na pamet kada čujemo izraz „geotermalna laguna“.

Najveća geotermalna laguna na svijetu uskoro će biti izgrađena u Kanadi. Planom je zapravo predviđeno da vještačka laguna bude fokus banjskog sela koje se sastoji od stotina brvnara. Projekat, koji će se zvati geoLagon, nalaziće se u regionu Šarlvoa nedaleko od Kvebeka. Prema informacijama, prostiraće se na više od 12 hektara, što je 3.500 kvadratnih metara više od čuvene islandske Plave lagune.

 

Voda će se održavati na oko 39 stepeni Celzijusa tokom cijele godine, što je idealna temperatura tokom zime, kada se živa u termometru tokom večernjih časova praktično konstantno spušta ispod nule. GeoLaguna će se grijati „ogromnim termos sistemom za grijanje“. Objekat koristi geotermalni, biomasni, fotonaponski i solarni sistem za proizvodnju toplote, koja se zatim skladišti u termalnom rezervoaru ispod lagune. Sistem može da obezbjedi energiju čak i okolnim područjima, ali će u prvoj fazi projekat (uključujući lagunu i okolno selo) učiniti potpuno energetski samodovoljnim.

Laguna će biti okružena grupama vikendica sa solarnom energijom. Dizajneri projekta zamišljaju geoLagon kao ogromnu turističku destinaciju, pa će vikendice biti dostupne za kratkoročni zakup. Treba napomenuti da je oko 80% svih kuća već privuklo interesovanje investitora.

Laguna koju je napravio čovjek neće biti jedina atrakcija za posjetioce jer će se selo nalaziti manje od sat vremena sjeverno od grada Kvebek. Glavni grad provincije se može pohvaliti živopisnom kulturnom scenom, finim restoranima i lakim pristupom nizu aktivnosti na otvorenom, uključujući golf, skijanje i posmatranje kitova.

Izgradnja geoLagona će se sastojati iz tri faze, od kojih će prva početi u martu slijedeće godine. Biće izgrađena prva polovina vikendica, zatim će biti izgrađena laguna i na kraju će se završiti ostatak vikendica. Trajanje projekta do njegovog završetka procjenjeno je na približno 18 mjeseci.