Treći festival “Milica” u Šamcu

U organizaciji Centra za kulturu Šamac od 16. do 19. aprila u Šamcu će biti održan treći po redu Festival Milica, posvećen Milici Babić Andrić, znamenitoj Šamčanki, prvoj školovanoj kostimografkinji na našim prostorima, supruzi nobelovca Ive Andrića.

Festival će otvoriti prvak srpskog glumišta, Tihomir Stanić, monodramom “Na drini ćuprija”.
Drugog dana festivala, u Galeriji Stari sat, prezentacijom istorijata, muzejske i kulturne djelatnosti predstaviće se Kuća nobelovca Iva Andrića iz Herceg Novog. Posjetioci izložbe imaće priliku da vide lične predmete Milice Babić Andrić i Ive Andrića koji se čuvaju u Kući nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom.
Takođe, drugog dana festivala, u Spomen kući Milice Babić Andrić, biće otvorene i radionice kostimografije u kojima će učešće uzeti polaznici iz Travnika i učenici osnovnih i srednje škole iz Šamca.

Radionice će biti održane i svih narednih dana tokom trajanja festivala.

Trećeg dana festivala, u Kino sali Šamac, posjetioci će imati priliku pogledati predstavu “Djelidba” u izvođenju Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u režiji Aleša Kurta. Kamerni teatar je, sa skoro šest decenija postojanja, jedno od najaktivnijih pozorišta u BIH i regionu.

Četvrtog dana festivala, u Galeriji Stari sat, biće otvorena izložba radova nastalih na radionicama kostimografije.