Transparentan most koji kao da nestaje u vazduhu

Iskonski avanturisti i posjetioci Zhangjiajie u kineskoj pokrajini Hunan će uskoro imati još jedan zapanjujući most koji će gledati ka planinama nalik onim iz filma „Avatar“. Martin Duplantier Architectes (MDA) i Daqian Landscape Architects pobijedili su na konkursu za izgradnju pješačkog mosta koji visi visoko iznad stjenovitih predjela.

Dizajniran u obliku eliptičnog diska, most bi trebao da bude sagrađen od reflektujućeg nerđajućeg čelika i crnog kamena pokrivenog vodom kako bi konstrukcija bila ogledalo okoline i imala efekat kao da nestaje u vazduhu.

transparentni-most-4

Zhangjiajie je glavna turistička destinacija za ljubitelje prirode i ljubitelje adrenalina jer se tamo nalazi najduži i na najvećoj visini most na svijetu koji ima staklo na dnu. Kako bi privukli obje vrste turista, MDA je projektovao pješački most koji bi se nalazio na pažljivo odabranom mjestu i stvorio neku vrstu optičke iluzije sa minimalnim vizuelnim ometanjem.

transparentni-most-7

Za razliku od oštrih, nazubljenih planina, most će imati jednostavnan eliptičan oblik diska sa otvorom koji malo odstupa od sredine i koji omogućava prekrasan pogled u procijepu između stijena.

transparentni-most-3

Pješački most se sastoji od dva nivoa: gornjim su povezane dvije stijene, dok donji nudi iskustvo od koga se „diže kosa na glavi“ i ima transparentno dno. Iako gornji nivo nema transparentno dno, ono ipak „nestaje“ u pejzažu zbog „vodenog ogledala” napravljenog  od dva centimetra vode koja se kontinuirano pumpa na vrhu crne kamene površine.

transparentni-most-5

Krivudava crna kamena staza vodi posjetioce sa jedne stijene na drugu. Svakih sedam minuta se drenira i dovodi voda preko mlaznica kako bi se stvorili oblaci fine magle. Most će biti dopunjen sa tri paviljona postavljena u parku, koji će nuditi panoramski pogled, kafić  i VIP apartman.

transparentni-most

gradjevinarstvo.rs/Inhabitat