Tehnologija stakla

Staklo je materijal visokih performansi sa termičke tačke gledišta, ali se može koristiti i u mnogim tehnološkim uređajima. Tehnološki napredno staklo postavljeno je na krov hotela Beaulac u Neuchâtelu sa Vitrocsa sistemom i SageGlass tehnologijom.

 

Patrice Schreyer

 

Zatamnjenje stakla se automatski prilagođava u zavisnosti od količine sunčeve svjetlosti ili aktiviranjem u željeno vrijeme. Američki patent za pronalazak kupila je Švicarska u kojoj se nalazi hotel Beaulac. Ova vrsta stakla vam omogućava da iskoristite prednosti tamnije ostakljene površine za bolje filtriranje dnevne svjetlosti. Idealno za pružanje bolje udobnosti unutar zgrade, ovo rješenje funkcionira integracijom integriranog filma direktno tokom proizvodnje stakla.

 

 

Solar Glass

Princip solarnog stakla sastoji se od integracije fotonaponskih ćelija direktno unutar stakla. Neke velike zgrade već su opremljene ovom vrstom tehnologije i stoga mogu imati koristi od više fotonaponske energije. Ova tehnologija će se razvijati u narednih nekoliko godina, a moguće dimenzije ostakljenih površina sa solarnim staklom će se proširiti. Posebno s obzirom na značajne potrebe u pogledu održivih tehnoloških rješenja.

Vitrocsa je razvila sistem koji omogućava kretanje staklenih ploča od žalfije. Tehnologija kaljenog stakla zahtijeva kontinuiranu vezu kako bi odmah reagirala na promjene na suncu. Izazov je bio da se integriše sistem mobilnog kabliranja uz održavanje minimalističkog aspekta Vitrocsa sistema.