Dekor: Suptilni šarm nautike

Nautički stil se obično koristi za opremanje kuća za odmor, unutrašnjost brodova i čamaca, što implicira da je za opremanje prostora u ovom stilu uobičajeno izdvajanje većih novčanih sredstava. Srećom, dosad smo naučili da je pola uređenja kreativnost, pa su i dekori u nautičkom stilu dostupni za sve nas i to uz pomoć tek jednog materijala – mornarskog konopca.

 

 Mornarski konopac može biti upravo razlika između elegantnog, autentičnog stvaralaštva i kičastog, neuspješnog pokušaja tematskog uređenja. Konopac se može koristiti u mnogim projektima, a njegov vintage, sirov i industrijski izgled inspirisao je kreativce i profesionalce širom svijeta, koji su bogato proširili njegovu upotrebu.

 

awesome-oval-nautical-mirror_brown-rope-mirror-frame_creamy-wooden-wall_white-polyester-curtains_unique-table-lamp_blue-wooden-drawer-dresser_white-wooden-chair_brown-cotton-fibe

Konopac je odličan način unošenja prirodnog vlakna u vaš enterijer. Ukrasi od ovog materijala imaju divnu, umirujuću patinu.

 

Pogledajte fotografije sa primjerima i bacite se na posao kako biste vaš dom učinili oazom sa suptilnim šarmom nautike i mora.

 

311a8d99-27cd-42a8-8ff3-d32432a97743

Ozbiljniji projekat ograde na stepeništu napravljene od mornarskog konopca izgleda odlično. Ipak, ako imate strme stepenice i malu djecu, ovaj projekat vjerovatno nije za vas, ali je odlična inspiracija za podjelu prostora pomoću konopca.

c-designs23

Od tanjeg konopca možete napraviti ručkice za ormariće, a ako umijete zavezati neki od mornarskih čvorova biće još atraktivnije.

e769f3f6be83aa059c38127595113311ed0047e6
Pričvršćen za dvije hromirane kukice, mornarski konopac može poslužiti i kao držač za peškire.

rope-accents-0811mld107418_vert

Okruglo ogledalo oivičeno konopcem koje služi i kao držač je nezaobilazan dio u uređenju u nautičkom stilu. Podsjeća na prozor u brodskoj kabini.

 

Možete koristiti konopac da uljepšate svoj postojeći namještaj. Konopcem prerušite tijelo lampe. Uokvirite klub-stolić, tabure, vaze, razne posude… Za većinu ovih projekata potrebni su vam konopac i ljepilo ili žica kojom ćete ga pričvrstiti.

a1f31c20fa44cc6ac8cf7df28ae660a9

Drvena, viseća polica je veoma popularan “uradi sam” projekat za koji će vam biti potrebno malo više spretnosti.

shelf-diy-rope