Transformacija štale iz 19. vijeka u prelijepi ljetnjikovac

Njemački arhitektonski biro Thomas Kroeger Architekt je konvertovao dio štale stare 140 godina u blizini Berlina u predivan ljetnjikovac zajedno sa gostinjskim aneksom.

Arhitekte su srušile trule grede u enterijeru, uveli veliki drveni svjetlarnik i stvorili niz lučnih otvora na fasadi kako bi spasili strukturu koja se raspada. Novouređeni prostor poseduje lijepe teksture, šarene pločice i staklene pregrade radi uvođenja dodatnog osvjetljenja.

Ova seoska kuća iz 19. vijeka se nalazi u malom selu u blizini Berlina. Arhitekte su renovirale njenu unutrašnjost duple spratne visine i uklonili oštećene i trule drvene elemente u enterijeru, ostavljajući dobro očuvane grede i stubove izloženim.

Arhitekte su takođe transformisale jedan dio kuće u porodični prostor za odmor i drugi dio, koji se nalazi iza kamina, u gostinjski aneks. Velika drvena vrata spajaju unutrašnje prostore sa voćnjakom, dok novo-uvedeni lučni otvori na prednjoj fasadi takođe stvaraju vezu sa eksterijerom i pružaju dodatno osvjetljenje.

Otvorena dnevna soba je odvojena od trepazarijskog dijela i kuhinje sa staklenim zidom. Drveno stepenište povezuje dnevnu sobu sa spavaćim sobama iznad.

Gornji sprat posjeduje tri spavaće sobe, kupatila i radne sobe koje gledaju na dvorište. Podovi u kupatilima imaju šarene pločice koje stvaraju cvijetni dezen.

Izvor – dezzen.com/gradjevinarstvo.rs