Sve o posteljini – od veličine i materijala, pa do održavanja

Toliko je različitih vrsta, dimenzija i boja jastučnica, pokrivača i posteljine, da prosječan čovjek može satima razgledavati i birati najbolje za sebe. Kako bismo vam olakšali cijeli proces, na jednom smo mjestu saželi baš sve što trebate znati o kupovini „odjeće“ za krevet.

Prije negoli se uputite u trgovinu ili krenete pretraživati internet prodavnice, promotrite svoju spavaću sobu kako bi prema jednoj osnovnoj karakteristici suzili izbor posteljine – razmislite unaprijed o boji i dizajnu jastučnice i pokrivača. Preporučljivo je odabrati onu boju koja je u skladu s bojama namještaja i zidova prostorije zbog skladnog vizualnog dojma, a i našem će tijelu biti ugodnije spavati.

 1.Veličina postaljine

Kreveti i madraci dolaze u različitim dimenzijama , od kojih je 6 najčešćih (standardnih):

  • 90×200 cm – krevet za jednu osobu
  • 120×200 cm – prošireni krevet za jednu osobu
  • 140×200 cm – tzv. francuski ležaj; manji bračni krevet
  • 160×200 cm – tzv. Queen size veličina bračnog kreveta
  • 180×200 cm – tzv. King size veličina bračnog kreveta
  • 200×200 cm – tzv. Super King size veličina; prošireni bračni krevet

Kako se ne bi doveli u neugodnu situaciju i kupili krivu veličinu nove posteljine, prije odlaska u kupovinu još jednom izmjerite svoj krevet. Bilo da je klasična ili s gumicom na rubovima, plahta mora pratiti dimenziju vašeg madraca, dok pokrivač treba biti veći. Kako bi se osjećali udobno čak i ako se vrpoljite cijelu noć, kupite jorgan koji je s lijeve i desne strane veći od kreveta za barem 20 do 30 cm.

 

 2. Izbor materijala

Pamučne niti mogu se tkati na bezbroj načina, no najčešći pamučni materijali su pamučno platno i flanel, saten i krep.

Posteljine mogu biti od prirodnih ili umjetnih sirovina, kao i različitih mješavina s raznim udjelima jednih ili drugih.

Stopostotni pamuk obično je najbolji (i najpopularniji) izbor. Pamuk je prirodna sirovina i može ga se pronaći u bezbroj raznih materijala/tkanja u posteljinama.

Mekan je, dugotrajan i prozračan. Osim toga, upija vlagu i dobro regulira temperaturu te je jednostavan za održavanje. Sam ‘osjet’ pamuka ovisi o kvaliteti sirovine i obrade iste.

Tkanine umjetnih tj. sintetičkih sirovina (npr. poliester), iako dugotrajnije, zadržavaju vodu i znoj te loše reguliraju temperaturu (što može dovesti do neugodnog sna), a mogu i iritirati osjetljivu kožu. Takve tkanine lako upiju ulja i masnoće, koje je kasnije teško očistiti.

 

PAMUČNO PLATNO, tj. ono što svi nazivamo ‘pamuk’ klasičan je izbor, a radi se o snažnoj i dugotrajnoj tkanini, pogotovo kada izaberete kvalitetno platno proizvođača kojem vjerujete.

 

FLANEL je uglavnom zimska tkanina, a radi se tek o ‘običnom’ pamučnom platnu s debljim čupkanim nitima.

 

SATEN (atlasno tkan pamuk) tkanina je visoke kvalitete, mekana i glatka na dodir, sjajnog izgleda. Tražite saten s visokim TC (thread count tj. broj niti) – preporučamo 300TC i s kvalitetnom sirovinom.

 

KREP je lagani materijal popularan zbog svoje namjerne ‘zgužvanosti’ koja ne zahtjeva peglanje.

 

3. Vodite brigu o higijeni vašeg kreveta!

Ponekad krevet ne služi samo za spavanje, već se u njemu gleda televizija, igra, pa čak i jede. Istraživanja su pokazala da obožavamo uskočiti u svježe opranu posteljinu, ali i da istu ne mijenjamo redovito, a to znači barem svaka dva tjedna. Ako u uputama proizvođača nije drugačije navedeno, sva se posteljina mora oprati na 60°C kako bi se uklonile mrlje, grinje i bakterije. Dopustite joj da se suši „na zraku“ i uvijek imajte još jedan komplet posteljine u rezervi.