Primjeri: Dobar i loš izbor tepiha

Zaista je frustrirajuće koliko često tepih, kao jedan od osnovnih elemenata za opremanje prostora, bude izabran na pogrešan način.

Neodgovarajuća veličina i oblik tepiha mogu narušiti izgled prostorije, iako je namještaj i ostatak opreme pažljivo biran. Zapamtite, oblik tepiha treba da prati oblik prostorije, pa tepih pravougaonog oblika ide u pravougaonu prostoriju, dok u prostoru kvadratnog oblika treba postaviti tepih istog ili okruglog oblika.

Kako izabrati odgovarajući tepih za dnevnu sobu

Ukoliko imate veću dnevnu sobu, u kojoj je garnitura za sjednje odmaknuta od zidova, tepih bi trebao biti dovoljno veliki da se na njemu nalaze svi komadi namještaja, na primjer, i prednji i zadnji nogari stolice ili kauča.

A, ako vam je dnevna soba manja i namještaj naslonjen na zidove, onda bi tepih trebao biti toliki da se bar prednji dio kauča i fotelja nalazi na njemu, poput primjera na desnoj slici.

dnevna-soba-tepih-dobar-izbor

Ispod je primjer loše izabranog tepiha za dnevnu sobu.

dnevna-soba-tepih-los-izbor

 

Kako izabrati odgovarajući tepih za trpezariju

I ovdje se u načelu primjenjuje isti princip. Najbolje bi bilo izabrati tepih na koji stanu sto i stolice i sa kojeg ne izlaze ni kada se stolice izvuku.

kako-pravilno-izabrati-tepih-za-trpezariju

Isto pravilo važi i ako imate okrugli sto i okrugli tepih.

kako-pravilno-izabrati-okrugli-tepih-za-trpezariju

Izbjegavajte male tepihe o koje će stolice zapinjati kada ih izvučete.

los-izbor-tepiha-za-trpezariju

Kako izabrati odgovarajući tepih za spavaću sobu

Mnogi zapnu baš kod biranja tepiha za dnevnu sobu. S obzirom na visoku cijenu tepiha, čini se nepotrebnim kupovati veliki tepih koji ćemo podvući ispod kreveta i samim tim učiniti ga, velikim dijelom, skrivenim.

dobar-izbor-tepiha-za-spavacu-sobu

Međutim, ako birate tepih za spavaću sobu, veliki tepih jeste dobar izbor i najvažnije je da bude postavljen oko kreveta.

tepih-za-spavacu-sobu

Druga, praktičnija i jeftinija opcija je da sa strane kreveta postavite staze.

staze-u-spavacoj-sobi

Loš izbor je staza ispred kreveta, jer najvjerovatnije neće služiti ničemu.

los-izbor-tepiha-uspavacoj-sobi

 

 

Ilustracije: Charles Dundas-Shaw