Vešeraj u kući – ideje i savjeti za organizaciju

uredjenje veseraja

Kada bismo mogli da biramo, većina nas bi u kući ili stanu jednu prostoriju odvojila samo za pranje, sušenje i peglanje veša.

Voljeli je ili ne, ova prostorija je čista potreba, a mnogo doprinosi i organizovanosti doma. Oni dovoljno srećni da imaju vešeraj dobijaju mogućnost da u njega ugrade američke plakare, smjeste veš-mašinu, mašinu za sušenje veša, dasku za peglanje i police za sve neophodne dodatke.

Ovako organizovan vešeraj ostavlja više mjesta u kupatilu, uređaji su na jednom mjestu, a poslovi u vezi s održavanjem veša pojednostavljeni.

Nekada su vešeraji obavezno planirani u podrumu kuće, a imale su ih i sve pristojne zgrade. Bili su nezaobilazno mjesto domaćica za opuštanje i ćaskanje.

Organizacija vešeraja

Vešeraj ima samo nekoliko elemenata koji, skladno postavljeni i dobro organizovani, stvaraju harmoničnu cjelinu u kojoj je iskoristiv svaki centimetar prostora.

Prvo i osnovno što treba da sadrži je veš-mašina, a po mogućnosti i mašinu za sušenje veša. Prednost veš-mašina koje otvore imaju sa prednje strane je da na njima možete slagati osušeni veš ili peškire, a iznad njih montirati police za odlaganje deterdženata i drugih neophodnih stvari za pranje veša. Ukoliko imate uži prostor, odaberite mašinu koja se puni sa gornje strane.

mali veseraj

Za male porodice dovoljna je jedna velika korpa za veš na centralnom mjestu, ali ako je u pitanju veći broj ukućana (što odmah znači i više veša za pranje), stavite korpice ili vreće za sortiranje veša (u jednu npr. bijeli veš, tamno, ručno pranje).

Ako nemate gdje da ručno perete veš, nabavite jednu-dvije plastične kadice.

Za slaganje veša potrebna je čista ravna površina. Možete to raditi na stolu (ako imate dovoljno prostora u vešeraju), na gornjoj površini veš-mašine i sl. Ukoliko želite da odmah peglate, osušeni veš stavite u korpu ili na neko mjesto blizu daske za peglanje.

veseraj u kuci

Daske za peglanje su praktične jer se mogu sklopiti i staviti u bilo koji prostor, između zida i ormara ili pored veš-mašine.

Improvizacije

Međutim, kvadratura stanova je obično takva da rijetko dozvoljava prostoriju koja će služiti kao vešeraj. Postoji nekoliko kreativnih rješenja pomoću kojih se može dobiti improvizovani vešeraj. To su kupatilo, dio kuhinjskog pulta, neiskorišteni i preuređeni dio hodnika, prostor ispod stepeništa, podrum, potkrovlje ili garaža. Sve, naravno, zavisi od toga čime raspolažete i koliko dobro umijete da se organizujete u vlastitom domu.

ideje za uredjenje vesearja

Nekada je taj prostor potrebno manje ili više preurediti, poslužiti se s nekoliko savjeta ili ideja i dobiti malu sobu ili dio nje, sa pametnim rasporedom i malo detalja uz pomoć kojih čišćenje oduzima mnogo manje vremena.

Ako je ograničena kvadratura za vešeraj, razmislite o tome da mašinu za sušenje veša postavite na mašinu za veš ili da iznad mašine za veš ugradite police, kabinet ili radnu površinu koja može poslužiti kao daska za peglanje.

veseraj

Kako se u vešeraju nalaze sva sredstva za čišćenje garderobe, deterdženti, štipaljke, ofingeri, oni mogu da stvore gužvu u frontalnom dijelu kabineta i da vam otežaju održavanje prostorije. Sortirajte i složite sve sitnice u ormariće i olakšajte sebi posao.

Ako je vešeraj, na primjer, u sklopu kupatila, uz pomoć zavjesa, vrata ili vizuelno i uredno odvojite ova dva dijela jedne prostorije. Zanimljivim dezenom zavjesa moguće je sakriti dio ispod radne površine.

Police u boji, lampa koja će olakšati peglanje u kasnim popodnevnim satima, mala muzička linija ili kućna biljka na pultu gdje slažete veš mogu biti pravo osvježenje i olakšati svakodnevne aktivnosti.