Rashlađivanje bez klima-uređaja

Klima-uređaji su sigurno najpraktičniji i najefikasniji način rashlađivanja prostora, ali činjenica je da ih mnogi nemaju, a neki i ne žele. Naravno, postoje i alternativni načini rashlađivanja prostora tokom vrelih dana, koji doduše zahtijevaju više truda nego puko pritiskanje dugmeta za paljenje klime.

Pratite temperature vani i unutra

Obratite pažnju na odnos temperature vani i unutra. Kada se temperatura vani spusti, otvorite prozore i vrata da se prostorije prozrače. Pri tome, ako je potrebno, pomjerite namještaj tako da ne blokira strujanje vazduha.

Vratite se ventilatorima

Korištenje ventilatora je sve učestalije, ali ih treba koristiti strateški. Ventilatori na plafonu su posebno popularni, ali oni ne rashlađuju prostoriju, nego ljude, zato ih ne ostavljajte uključenim kada izlazite iz prostorije.

Podni ventilator postavite uz najveći zid, a ispred možete postaviti posudu s hladnom vodom ili ledom, koja će pomoći pri rashlađivanju prostorije.

Ventilatori se ne mogu sukobiti, odnosno biti okrenuti u suprotnim pravcima. Na jedan kraj stavite ventilator koji će biti okrenut prema unutra, a na drugi kraj postavite ventilator okrenut ka vani. Na taj način imaćete vlastiti tunel vjetra koji će biti posebno efikasan noću dok vani ima povjetarca.

Prozorske folije

Na prozore možete nalijepiti folije koje odbijaju sunčeve zrake. Ne samo da će smanjiti ulazak toplote unutra, nego će redukovati ultraljubičaste zrake, koje oštećuju namještaj i podove. Ipak, ove folije će smanjiti ulazak prirodne svjetlosti u enterijer.

Isključite nepotrebne aparate

Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplotu, pa je ljeti bolje da ih u potpunosti isključite. Tako ćete izbjeći nepotrebno grijanje prostora, a takođe ćete uštedjeti na računima za struju. Pokušavajte da u toku dana što manje koristite šporet, fen za kosu, mašinu za veš…

Izolacija potkrovlja

Potkrovlja se ljeti mogu zagrijati čak do temperature od 65°C. Dobra izolacija u potkrovlju štiti kuću od pretjeranog zagrijavanja ljeti, baš kao i ulaska hladnoće zimi.

Živite li u kući s podrumom, u kojem je vazduh ustajao, topao i suv, svakako u njega postavite ventilator ili posude sa silika-gelom koje sakupljaju vlagu.

Takođe, pokušajte sanirati sve otvore i rupe oko prozora i vrata.