Staklene vile za vrhunski komfor

Skrivena duboko u holandskoj šumi, ova vila se ističe svojom besprjekornom integracijom sa pejzažom i kombinacijom modernističkih principa sa ambicijama održivosti.

 

Kompozicija vile prati jasan prostorni raspored, u kojem su poslovni i stambeni prostor smJešteni pod jednim zajedničkim krovom. Izduženi prozori i staklene fasade daju zgradi snažan vizuelni odnos sa netaknutim prirodnim okruženjem. Zapravo, slobodno se može reći da je otvoreni prostor u šumi odredio lokaciju kuće na imanju.

Ulaskom na imanje odmah se vidi prozirna kancelarija koja je od kuće odvojena velikom baštom. Vertikalne drvene žaluzine pružaju dovoljno privatnosti, a istovremeno suptilno otkrivaju unutrašnjost svakom ko prolazi ovim dijelom imanja. Veliki, natkriveni vrt se proteže duž južne strane kuće, pored dnevne sobe.

Poštujući prirodu, ova vila je podignuta na proplanku između postojećeg drveća. Uređeno područje između vile i šume je dizajnirano kao prirodni vrt, pa stoga ne čudi što šetnja baštom djeluje nekako poznato, prirodno, kao da je oduvijek bila sastavni deo šume. Svojim izgledom vila podseća na sve one modernističke građevine s kraja prošlog veka, ali ono što je svakako čini drugačijom jeste činjenica da se radi o kući sa nultom potrošnjom energije i održivom instalacijom.

Ovaj dom generiše sopstvenu energiju koristeći prostranu površinu krova kao povišeno solarno polje, dok geotermalna toplotna pumpa obezbjeđuje održivo grejanje i hlađenje. Kišnica sa krova se sakuplja i infiltrira u zemljište pomoću uređenog jezera, a staklene fasade su trostruko zastakljene kako bi pružile dodatnu izolaciju i vrhunski komfor.

Postojeća stabla, zajedno sa velikim krošnjama, pružaju prirodnu hladovinu od sunca tokom ljetnjih meseci, dok zimi nizak položaj sunca doprinosi pasivnom zagrijavanju kuće. Vitko drveće oko kuće daje lijep kontrast izduženom horizontalnom volumenu, pa ne čudi što se za trenutak stiče utisak da se nalazite pod kalifornijskim suncem, a ne u holandskoj šumi.