Stadioni u Kataru: Arhitektonska čuda za najbolji Mundijal ikada

Oči cijelog svijeta usmjerene su prema Državi Katar, biseru Zaljeva, koja će od 20. novembra do 18. decembra ugostiti najveći nogometni događaj na planeti, Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Stadion Lusail, posljednji od osam stadiona na kojem će se igrati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru, službeno je otvoren 9. septembra susretom između nacionalnih prvaka Saudijske Arabije i Egipta, Al Hilala i Zamaleka, što je bio svojevrstan vrhunac širokih priprema koje Doha vrši već godinama kako bi predstojeći Mundijal bio najbolji koji je svijet do sada vidio.

Arhitektonska čuda

O tome najzornije svjedoče upravo stadioni na kojim će se Svjetsko prvenstvo u nogometu igrati ove godine. Stručnjaci ih opisuju kao arhitektonska čuda. Ali oni u arhitektonskom smislu ujedno ispisuju i veliku priču o historiji, slavnoj tradiciji, kulturi i običajima naroda Katara.

Beduinski šator, takija – tradicionalna kapa, tradicionalni čamci (dhow), pozlaćene rukotvorine…

O veličini sportske vizije Katara svjedoči i činjenica da će većina od osam stadiona izgrađenih u Kataru za potrebe Svjetskog prvenstva donirati desetine hiljada sjedalica, ponekad i polovinu, za stadione širom svijeta, i to u nižim nogometnim ligama kako bi Katar ostavio znak na razvoju nogometa i sporta!

Svijet će tako imati priliku upoznati najbolje od Katara kroz stadione koje ovom prilikom predstavljamo.

Inače, za svaki stadion postoji aplikacija koja gostima pomaže u navođenju pronalaska stadiona uz kratke opise i najvažnije informacije:

“Stignite tamo uz aplikaciju Hayya to Qatar 2022“…

Stadion Al Bayt: U beduinskom šatoru

Uz poruku „Uživajte u najtoplijoj arapskoj dobrodošlici“, stadion Al Bayt bit će domaćin prve utakmice na otvaranju FIFA Svjetskog prvenstva u Kataru 2022, i to između domaćina i selekcije Ekvadora 20. novembra (19:00 sati).

Al Bayt Stadium, Qatar (Image credit: Getty)

Kapacitet stadiona, koji je inauguriran 30. novembra prošle godine, je 60.000 gledatelja. Dizajniran je u obliku velikog nomadskog šatora po kome je i dobio ime, a projektirao ga je Dar Al Handasa. Katar se, naime, okrenuo bogatom tkivu svoje kulture kako bi poželio dobrodošlicu svijetu – pozivajući goste da uživaju u tradicionalnoj arapskoj udobnosti.

Inspirirana ‘bayt al sha'arom’ katarskog nomadskog naroda koje milenijima urezuju u katarske pustinje, veličanstvena struktura šatora na stadionu obavija ultramoderan nogometni stadion. Šatori nomadskih plemena i porodica u Kataru mogli su se prepoznati po crnim prugama, poput onih na vanjskom dijelu stadiona, te po živopisnim uzorcima sadua koji će dočekati navijače na ovom stadionu.

Održivost je bila najvažnija u razvoju stadiona Al Bayt. Također, aspiracije za zelenu gradnju ne prestaju na samom mjestu stadiona, već se proširuju na grad Al Khor, 35 kilometara od Dohe, gdje se ovo zdanje nalazi.

Ovaj brzorastući grad uživat će narednih decenija u brojnim parkovima, jezerima, vodenim i zelenim površinama, a zaštićeni zeleni pojas protezat će se od stadiona do mora. To će biti trajna zaostavština Mundijala narodu Katara.

Stadion Lusail: Mjesto koje će svijet pamtiti

S porukom „Živi sa naslijeđem, ikona za budućnost“ posjetitelje iz cijelog svijeta dočekat će spektakularni stadion Lusail koji će biti domaćin i finalne utakmice FIFA Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. Inače, prvu utakmicu na ovom stadionu igrat će Argentina protiv Saudijske Arabije 22. novembra (13:00).

FIFA

Elegantan i hrabar dizajn ove arene oduševit će ljubitelje nogometa. Kao mjesto na kojem će biti određen budući svjetski prvak u nogometu, ova arena će nesumnjivo zauzeti svoje mjesto ne samo u historiji nogometa već i arhitekture.

Bit će to nesumnjivo najveće finale FIFA-inog Svjetskog prvenstva ikada! Kapacitet ovog velebnog objekta je 80.000 gledatelja, a nalazi se 20 kilometara sjeverno od centra Dohe (Lusail City).

Dizajn stadiona, čija je izgradnja koštala gotovo 700 miliona eura, inspiriran je igrom svjetlosti i sjena, što simbolizira fenjer. Fasada će imati arapska obilježja koja se kroz historiju mogu pronaći na zdjelama, posudama i ostalim umjetničkim ostacima poznatim u arapskoj i islamskoj arhitekturi. Njegov dizajn potpisuju Foster + Partners.

Stadion će biti središte novoizgrađenog grada smještenog na obali. Grad je na površini od 38 kilometara kvadratnih, a napravljen je za najluksuzniji način života. Podijeljen je na 19 kvartova, a jedan kvart je doslovno ogroman teren za golf s osamnaest rupa.

Planirano je da u gradu živi oko 250.000 ljudi. Nakon Mundijala, a u skladu s posvećenošću Katara održivom razvoju, stadion Lusail će biti pretvoren u prostor zajednice škola, prodavnica, kafića, sportskih objekata, zdravstvenih klinika…

„Ovo je nevjerovatno što smo svi čekali – ovdje, sada i budućnost“, poručuju iz Katara.

Stadion Ahmad bin Ali: Kapija pustinje

S kapacitetom od 40.000 sjedećih mjesta, stadion Ahmad bin Ali nalazi se u Al Rayyanu, 20 kilometara zapadno od centra Dohe, u jednom od najhistorijskijih gradova Katara.

S porukom mjesta „gdje se odvijaju pustinjske priče“, ovaj stadion će biti otvoren susretom Sjedinjenih Američkih Država protiv Velsa 21. novembra (22:00). Stadion je kreirao Ramboll, a inauguriran je na Nacionalni dan Katara 18. decembra 2020.

BDP

Kapija pustinje sa zadivljujućim eksterijerom priča priču o Kataru. Ovo mjesto poprište je brojnih katarskih priča koje žive u srcima lokalnog stanovništva – gostoljubivih ljudi, dobrih domaćina koji vole nogomet koliko i svoju fascinantnu prošlost.

Njegova najupečatljivija značajka je sjajna fasada, sastavljena od uzoraka koji karakteriziraju različite aspekte zemlje: važnost porodice, ljepotu pustinje, autohtonu floru i faunu, kao i lokalnu i međunarodnu trgovinu.

To je i savršen dom za klub Al Rayyan SC kada se turnir završi nakon velikog finala 18. decembra. Zanimljivo je da je prilikom izgradnje objekta više od 80 posto građevinskih materijala ponovno korišteno ili reciklirano.

Vodilo se računa i o ekologiji. Stabla koja su nekada okruživala staro mjesto zadržana su za buduću ponovnu sadnju, smanjujući štetu prirodnom okolišu. Svi novi materijali potrebni za izgradnju pažljivo su birani zbog svojih ekoloških kvaliteta.

Do stadiona se dolazi zahvaljujući podzemnoj željezničkoj vezi koju je isporučila kompanija „Qatar Rail“. Stadionska zona ima povoljno smještene biciklističke i pješačke staze, kao i 125.000 kvadratnih metara novih zelenih površina s izvornim biljkama i malom potrošnjom vode u kojima lokalna zajednica ubuduće može uživati.

Stadion Al Janoub: Čamci na putu za budućnost

„Pogledajte kako nogomet plovi u novu eru“, poruka je koja nam stiže sa stadiona Al Janoub. Njegov kapacitet je također 40.000 sjedećih mjesta. Dizajn objekta potpisuje prerano preminula arhitektica Zaha Hadid, koja je zaslužna za futuristički oblik stadiona. Slavnoj Zahi Hadid je na otvorenju odato dužno poštovanje. Inauguriran je 16. maja 2019. godine utakmicom finala „Amir Cupa“.

Night Shot of the Stadium. Photo Courtesy: Supreme Committee for Delivery & Legacy.

Nalazi se u čuvenom gradu Al Wakrahu, 22 kilometra južno od centra Dohe. Na ovom stadionu će inače prvu utakmicu odigrati Francuska, i to protiv selekcije Australije 22. novembra (22:00). Na službenim stranicama Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine navode da je Al Wakrah jedno od najstarijih, stoljećima naseljenih područja Katara. Tačnije, Al Wakrah je dugo bio centar za vađenje bisera i ribolov, po čemu je cijela zemlja nadaleko poznata.

Tradicionalni čamci dhow korišteni u ovim aktivnostima inspirirali su dizajn stadiona Al Janoub. Pogled iz unutrašnjosti stadiona je jednako zapanjujući. Nagnute grede drže krov, a nalik su na trup broda i dopuštaju svjetlosti da uđe u stadion. Mnogo svjetla, ipak, ne znači previše topline.

Uz inovativni sistem hlađenja, genijalan dizajn igra ulogu u održavanju udobnosti navijača, igrača i službenih osoba. To znači da je ovaj stadion na pametan način riješio problem visokih temperatura. Nakon turnira, Al Janoubov kapacitet će biti smanjen, ubuduće će ovdje moći uživati navijači lokalnog AI Wakrah SC. Stadion je okružen raskošnim parkom sa sadržajima za sport i rekreaciju koji će godinama koristiti cijeloj zajednici.

Budućnost je svijetla za ovu divnu arenu.

Stadion Al Thumama

Stadion Al Thumama je u obliku takije, tradicionalne bijele kape koju nose muškarci u Kataru, ali i diljem istoka.

Ovo „mjesto prožeto kulturom i tradicijom“, kapaciteta 40.000 sjedećih mjesta, koje je kreirao Ibrahim M. Al Jaidah (Arapski inženjerski biro), nalazi se 12 kilometara južno od centra Dohe.

Photo-timeoutdoha.com

Odvažni kružni oblik stadiona dizajniran je da slavi arapsku kulturu i tradiciju. Emotivan dizajn dira srce građana Katara i ljudi širom ove regije. Jer to je omiljeni dio arapske porodične kulture koji simbolizira dostojanstvo i neovisnost – obilježavajući put svakog mladog dječaka u odraslu dob.

Navijači će prvi pogled na Al Thumamu možda imati odozgo, jer se mnogi međunarodni letovi spuštaju preko mjesta događaja. Njegova briljantna bijela vanjština ističe se usred bujnog zelenog okruženja – područja za igru i opuštanje.

Prva utakmica koja će biti odigrana na ovom stadionu je ona između Senegala i Nizozemske i igrat će se 21. novembra (13:00). Pored ove, stadion će ugostiti i druge utakmice FIFA-inog Svjetskog prvenstva u Kataru do četvrtfinala, te i samo četvrtfinale.

Education City Stadium – dijamant Katara

Stadion Education City Stadium u Kataru ima teren 17 metara ispod razine mora! Njegov kapacitet je 40.000 sjedećih mjesta. Dovršen je i inauguriran 15. juna 2020. i nalazi se u blizini centra Dohe.

Photo-thepeninsulaqatar.com

Njegov dizajn potpisuje Fenwick Iribarren Architects. Prvu utakmicu na ovom stadionu igrat će Danska protiv Tunisa 22. novembra (16:00).

Education City stadion ima dizajn koji se oslanja na bogatu povijest islamske arhitekture, spajajući je s modernizmom.

Fasadu stadiona sačinjavaju trokuti koji tvore složene geometrijske uzorke u obliku dijamanta i koji mijenjaju boju ovisno o uglu svjetlosti sunca. Noću, digitalni svjetlosni efekti osvjetljavaju fasadu – pružajući navijačima izvanredan učinak iznenađenja.

Arena je osnažena obližnjim univerzitetima čiji hodnici bruje novim idejama i pričama o vrhunskim istraživanjima – izražavajući vizionarski talent i inovacije. Oko kampusa ćete otkriti mnoge prvoklasne sportske i rekreacijske sadržaje. Nakon turnira, na stadionu će biti dodato više sadržaja – koji će održavati lokalno stanovništvo i akademsku zajednicu spremnim za budućnost, te stimulirati van učionice.

Međunarodni stadion Khalifa: Sportska legenda

“Obnovljena sportska legenda“, poruka je kojom upoznajemo Međunarodni stadion Khalifa. Ovaj stadion smatraju jednim od najveličanstvenijih u Kataru. Izgrađen davne 1976. u Al Rayyanu, Khalifa International Stadium dugo je bio kamen temeljac sportske tradicije Katra i prozor njezine obećavajuće budućnosti.

Ustvari, rijetko se spominje nogomet ili atletika u Katru a da se ne spominje ovo mjesto. Tokom godina postao je dostojan ambasador Bliskog istoka, simbolizirajući sportsku izvrsnost u svim njezinim oblicima.


Khalifa International Stadium rekonstruiran je 2017. godine za potrebe SP-a 2022, a od onda je odigrano nekoliko važnih azijskih nogometnih natjecanja na njemu, poput finala Amir Kupa – klupskog nogometnog događaja „bliskog srcima svih Katarana“. Za ljude u Katru i regiji, Khalifa International Stadium je stari prijatelj, poznato lice koje okuplja navijače.

Smješten je u centru svih stadiona na kojima će se odigravati Mundijal 2022. godine i igrat će ključnu ulogu na ovom prvenstvu. Veličanstveni dvostruki lukovi stadiona uvijek su bili njegova najprepoznatljivija obilježja. Ti lukovi ostaju netaknuti – ali sada imaju široku nadstrešnicu ispruženu ispod njih.

Ovo dopunjuje sistem hlađenja stadiona kako bi se održala ugodna temperatura za igrače i navijače. Prva utakmica koja će biti odigrana na ovom stadionu je ona između Engleski i Irana 21. novembra (16:00).

Stadion 974: Inovacija u srcu svega

Stadion nazvan „974“ je po mnogo čemu specifičan. Ušao je u nogometnu historiju i prije nego je na njemu odigrana ijedna utakmica. Naime, ovakav naziv je dobio jer je izgrađen od istog broja brodskih kontejnera i modularnog čelika!

Ujedno, 974 je i međunarodni pozivni broj za Katar.

Osim toga, to je prvi stadion u historiji svjetske nogometne smotre koji će biti u potpunosti razmontiran nakon finala SP-a 18. decembra, na Nacionalni dan Države Katar – što pokazuje predanost Katara isplativoj održivosti i odvažnom dizajnu.

Nalazi se u Ras Bu Abboudu, 10 kilometara istočno od centra Dohe. Na službenim stranicama domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine objavili su da je 20. novembra 2021. održano digitalno lansiranje Stadiona „974“, i to uoči Arapskog kupa 2021. godine. Dizajn stadiona „974“ prvi su smislili Fenwick Iribarren Architects 26. novembra 2017. godine.

Ovo jedinstveno mjesto odaje počast dugogodišnjoj katarskoj tradiciji svjetske trgovine i pomorstva. Smješteni u području uz luku i na vidiku priobalnog gradskog pejzaža Dohe, navijači na stadionu „974“ osjetit će prohladni povjetarac koji se dovija iz Arapskog zaljeva. Iako fizičko prisustvo stadiona „974“ može biti privremeno, njegovo naslijeđe će biti vječno.

Sudeći po brižno urađenim detaljima vezanim uz svaki stadion, koji na originalan način povezuju prošlost i budućnost, nema sumnje da je pred nama nezaboravan sportski događaj, vjerovatno najveći od svih koje je svijet do sada vidio.

N1