Spreman za smak svijeta: Luksuzni kompleks 50 metara ispod zemlje

Iako se dosadašnja “predskazanja” o smaku svijeta nisu obistinila, to nije smanjilo strah ljudi od apokalipse. U blizini Concordije u Kansasu stoga je osmišljen luksuzni kompleks na 52 metra ispod površine zemlje.

 

Kompleks je nazvan Survival Condo Project, a njegovi projektanti kažu da je “spreman za sve”, uključujući i eksploziju nuklearne bombe.

 

Apartmani na 185 kvadratnih metara koštaju između 1,5 i tri miliona američkih dolara.

 

Tyler Allen, 45-godišnji vlasnik sportskog bara i noćnog kluba, kupio je jedan od stanova, a u izjavi za Wall Street Journal je kazao da on nije osoba koja se priprema za kraj svijeta, već da je stan kupio zbog rastućeg straha od globalne zdravstvene pandemije, kataklizmičnih vremenskih uslova i terorističkih napada.

 

Allen nije jedini. Prvi kompleks namijenjen opstanku u vanrednim uslovima skoro je rasprodan i Larry Hall, stručnjak koji ga je osmislio, sada radi na drugom. Iz njegove kompanije su kazali da stanovnici ovog kompleksa mogu živjeti život “neprekidnog luksuza”, jer bunker uključuje spa tretmane, park za pse, teretanu i medicinske ustanove. Na web stranici projekta navedeno je kako je u današnje vrijeme pametno imati utočište i plan u slučaju katastrofe, te da oni nude fizičku zaštitu, dizajn koji u obzir uzima psihološke potrebe, razvijenu tehnologiju i koncept osmišljen za cijelu porodicu.

 

Ulaz u kompleks ima dvoja vrata koja koštaju po 20.000 eura. U ponudi su stanovi koji zauzimaju cijeli sprat i u njima može živjeti do 10 osoba, te stanovi na pola sprata za do pet ljudi. Svi apartmani su u potpunosti opremljeni i imaju rezerve hrane za pet godina.

 

Naravno, tu je i 24-satni nadzor, bazen, a na zidovima su prizori vanjskog svijeta. Videozasloni imaju funkciju prozora, te ih stanovnici mogu mijenjati po želji.

 

Očekuje se da i drugi kompleks bude rasprodat prije završetka izgradnje.

 

survive10survive8survive9survive1 survive2 survive3 survive4 survive5 survive6 survive7.pg

Izvor: klix.ba

Foto: Survival Condo Project