Elegantno uređen stan s potpisom Mirjane Mikulec

Studio najpoznatije zagrebačke dizajnerke enterijera Mirjane Mikulec opremio je stan koji se proteže na više od 100 kvadrata, a uređenje pojedinih njegovih prostorija gledatelji su imali priliku pratiti i tokom 12. sezone InDizajna koja se upravo emituje na RTL-u.

Stan čine dva kupatila, spavaća i gostinjska soba te kuhinja s trpezarijom i dnevnim boravkom.

Stilsko povezivanje i vizuelno odvajanje

Najveći dio stana zauzimaju kuhinja, trpezarija i dnevni boravak kao dio zajedničkog, otvorenog prostora koji objedinjuje ove tri zone.

Mirjana Mikulec stan

Iako funkcionalno jasno odijeljenje, ove zone povezane su stilom i materijalima, pa tako prostorom dominira neutralna paleta boja sa sivim nijansama u prvom planu, ali i akcenti nježnoj roza boji te mjedeni elementi. S obzirom da su vlasnici željeli da stan odiše elegancijom i klasičnim notama, većinu zidova krase decentne štukature.

uredjenje stana

Isto vrijedi i za plafon u dnevnom boravku – spušteni plafon ukrašen je štukaturama i ugrađenom LED rasvjetom.

mirjana mikulec uredjenje

Trpezarijska zona je naglašena visilicama, dok je u dijelu kuhinje odabrana decentna, primarno funkcionalna rasvjeta. Među materijalima se posebno ističu tkaknine na namještaju i zavjese.

Nježni materijali i boje

Tim Mirjane Mikulec odabrao je nježne i meke, ali luksuzne materijale poput baršuna, dok je motiv popularnog mermera i tapeta prisutan u kuhinji i na trpezarijskom stolu.

Atraktivan detalj svakako su i fronte po mjeri izrađenog elementa za TV koji odaje utisak starog ogledala s patinom.

U kuhinji koja se prostire na devet kvadrata posebno je atraktivna tapeta s motivom oblaka, koja je ovoj zoni dala notu posebnosti.

uredjenje stana 2

Za razliku od tih prostorija, spavaćom sobom prevladavaju plave nijanse, a krevet koji dominira prostorijom krasi baršun. Ovaj materijal, osim što se pojavljuje kao lajt motiv u cijelom stanu, odlično se slaže s nježnom tapetom.

spavaca soba ideje

Mirjana-Mikulec-stan-16

U kupatilu i WC-u dominira svjetla, neutralna i jednostavna paleta boja i motiva sa suptilnom dozom luksuza. U kupatilu je svestrana dizajnerica enterijera to postigla keramikom koja podsjeća na štukature, a u drugoj profilacijama na frontama dijela kupatilskog namještaja, kao i detaljima.

utredjenjekupatila

 (Journal.hr, foto: Darko Mihalić)