Spektakularna građevina u Istanbulu: Otvoren treći most preko Bosfora

U Istanbulu je otvoren novi most preko Bosfora, jedinstven u svijetu. „Selimov most” treći je koji spaja Evropu i Aziju.

Most koji je danas pušten u saobraćaj je najduži viseći most sa željezničkim sstemom na svijetu. Dug je 1,4 kilometra, širok 59 metara i ima osam saobraćajnih traka i dvosmjernu željezničku prugu. Gradnja je koštala 900 miliona eura. Piloni mosta visoki su 323 metra što ih stavlja u rang s Eiffelovim tornjem (324 m).

Most bi trebao smanjiti saobraćajnu gužvu u Istanbulu i ublažiti problem s zagađenjem vazduha.

Dnevno će ga prelaziti 135 hiljada auta.

“Ovaj most svrstava Tursku među svjetske lidere u mostogradnji”, rekao je njegov tvorac, francuski inženjer Michel Virlogeux koji je, među ostalim, izgradio viadukt Millau u južnoj Francuskoj, most na ušću Seine u ocean Pont de Normandie i most Vasca de Game u Lisabonu.

Treći most preko Bosfora hibridne je ovješeno-viseće strukture, što je vrlo originalno, kaže Virlogeux, jer takav most nije izgrađen još od slavnog Bruklinskog mosta u 19. vijeku. Takva opcija izabrana je zbog geometrije lokacije, željeznice i želje turskih vlasti za “arhitekturnom elegancijom”, kazao je Virlogeux, dodavši da su Turci željeli i da cestovni i željeznički promet budu u istom nivou što nije uobičajeno u takvim situacijama.

Kritičari projekta tvrde da će se njime grad samo proširiti prema Crnom moru. Naglašavaju i da nije provedena nikakva studija o zaštiti životne sredine iako pristupne ceste prolaze kroz Beogradsku šumu, “pluća Istanbula”.

Naziv je dobio po sultanu iz 16. vijeka koji je proširio osmansku vlast na Bliski istok.

 

284154890

1C7B1E5D-514E-4AC1-95B9-3C02FA57F1D7_w987_r1_s