Most na Đurđevića Tari među 20 najljepših na svijetu

Smješten između sela Budečevica i Trešnjica, na magistralnom putu Pljevlja – Žabljak, nalazi se most koji svojom arhitekturom i dimenzijama spada među najveće i najljepše saobraćajne objekte u svijetu.

Most na Đurđevića Tari, koji se uzdiže nad kanjonom istoimene rijeke, jedna je od najposjećenijih atrakcija u Crnoj Gori.

Turistički potencijali Crne Gore ne ogledaju se samo u čistoj morskoj vodi, lijepim plažama i visokim planinama. Arhitektura je oblast u kojoj ova mala balkanska država ima mnogo toga da ponudi.

Proglašen među 20 najljepših u svijetu

Putujući iz Podgorice, preko Žabljaka za Pljevlja, ekipa Anadolu Agency bila je u prilici da pređe preko mosta na Đurđevića Tari. Već na samom početku mosta primjetna je gužva. Mnogi posjetioci i turisti svakodnevno posjećuju ovaj most, koji je prema izboru portala Bright side proglašen među 20 najljepših u svijetu, dok ga je britanski magazin Times uvrstio u deset atrakcija koje treba posjetiti.

most_djurdjevica_tara_crna_gora_aa04

Veliki betonsko-lučni most projektirao je jedan od najvećih građevinskih stručnjaka Kraljevine Jugoslavije Mijat S. Trojanović. Građen je u periodu od 1938. do 1940. godine. Kada je dovršen, bio je najveći drumski most od armiranog betona u Europi i jedan od nekoliko najvećih i najljepših saobraćajnih objekata ove vrste u svijetu.

Prema dostupnim podacima, za potrebe gradnje ovog mosta, postavljena je najveća drvena skela, čije dimenzije do danas nisu nadmašene. Svojom snažnom petolučnom konstrukcijom, od koje je glavni luk s rasponom od 116 metara, uzdiže se nad kanjonom dubokim preko 150 metara.

Dugačak 365 metara

U vrijeme Drugog svjetskog rata bio je srušen jedan luk mosta.

Most na Đurđevića Tari dugačak je 365 metara. Posjetioci imaju priliku da most gledaju s više strane, kao i da pješke kroče preko mosta.

Posjetioci koje smo zatekli na mostu bili su iz više europskih zemalja. Thomas je sa suprugom stigao u Crnu Goru iz Švedske. Kaže da je na turneji obilaska Crne Gore i da je obilazak mosta na Đurđevića Tari nešto što nije htio da propusti.

most_djurdjevica_tara_crna_gora_aa10

„Ovo je rijedak slučaj da u netaknutoj prirodi imate ovako veliki most. Tu je i rijeka Tara, kanjon Tare. Mi uživamo u fotografiranju, zaista je sjajan pogled na most“, kaže Thomas.

Turisti iz svih dijelova svijeta

Alice je s drugaricom u Crnu Goru došla iz Francuske, iz okoline Marseillea. Ističe da voli prirodu, da je stigla na Žabljak, kao i da je po preporuci došla da vidi most.

„Ovo je fantastično. Pomalo me strah da s mosta gledam dolje ka rijeci, jer je ogromna visina. Ali smo fascinirani kako most izgleda“, kaže ova turistkinja.

Kod mosta, postoje restorani gdje se može uživati u jedinstvenom pogledu. Takođe, posjetiocima se ovdje nudi i rafting Tarom.

 

(Anadolija)