“Elektrokrajina” proslavila 70 godina poslovanja

Centralna proslava 70 godina poslovanja Zavisnog preduzeća “Elektrokrajina” Banjaluka održana je danas u Banskom dvoru u Banjaluci.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da će u narednim godinama energetika biti najvažniji stub ukupnog privrednog razvoja Srpske.

“Republika Srpska ima usvojenu Strategiju razvoja energetike do 2030. godine koja podrazumijeva mogućnost investiranja 11,5 milijardi KM, od kojih je do sada realizovano oko tri milijarde KM”, rekao je Đokić na svečanoj akademiji povodom 70 godina poslovanja preduzeća “Elektrokrajina” iz Banjaluke.

elektrokrajina 2
Podsjetivši da je ranije izgrađena Termoelektrana “Stanari”, Đokić je naveo da se trenutno u Srpskoj gradi 14 manjih hidroelektrana instalisane snage od 500 kilovata do 10 megavata.

On je rekao da je proizvodnja električne energije, gasa i pare prošle godine imala rast od 23,5 odsto u odnosu na 2015. godinu, dok je i ove godine zabilježena stopa rasta.

Đokić je naveo da “Elektrokrajina” učestvuje u realizaciji Energetske politike Republike Srpske koja polazi od toga da je energetika najvažniji stub ukupnog privrednog razvoja Srpske.

On je rekao da “Elektrokrajina” snabdijeva 48 odsto potrošača električne energije u Republici Srpskoj, te da je ovo preduzeće veoma doprinijelo razvoju energetike.

“`Elektrokrajina` stalno unapređuje poslovanje, uvodi nove tehnologije, razvija sistem distribucije električne energije do krajnjih potrošača, koristeći nove oblike znanja i modernizacijom mreže i postrojenja”, istakao je Đokić.

elektrokrajina 3
On je rekao da “Elektrokrajina” trenutno realizuje veliki projekat od 15 miliona evra, čime će značajno biti rekonstruisana postojeća elektromreža u distributivnom segmentu.

“Istovremeno, biće izmješten veliki broj potrošačkih jedinica, odnosno brojila. Sistem će biti lakše praćen i bezbjednije snabdijevan uvođenjem 30.000 digitalnih brojila”, kaže Đokić.

Generalni direktor “Elektrokrajina” Banjaluka Seka Kuzmanović rekla je da će naredni period obilježiti liberalizacija domaćeg tržišta električnom energijom.

“Uprkos tim izazovima, `Elektrokrajina` je odlučna u namjeri da zadrži vodeću ulogu u distribuciji i snabdijevanju električnom energijom na tržištu Republiku Srpske”, istakla je Kuzmanovićeva.

elektrokrajina 4
Ona je rekla da preduzeće “Elektrokrajina”, koje ima 1.800 zaposlenih, snabdijeva električnom energijom gradove Banjaluku i Prijedor, te 19 opština u Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zbog ranije preuzetih obaveza nije prisustvovao svečanoj akademiji, ali je tim povodom uputio pismo podrške i čestitke rukovodstvu i radnicima “Elektrokrajine” za poslovne rezultate i jubilej.

Svečanoj akademiji prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, narodni poslanici, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Željko Kovačević, NJegovo visoko preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, te predstavnici lokalnih zajednica.

Prije svečane akademije u Kulturnom centru Banski dvor otvorena je izložba arhivskih dokumenata i eksponata iz istorijata “Elektrokrajine”, te života i djela Nikole Tesle.

 

Agencije